Autonieuws

In detail: Honda Civic Hybrid

Met de tweede generatie van de Civic Hybride zet Honda een flinke stap voorwaarts. De auto is op vele punten flink verbeterd en dankzij de relatief lage verkoopprijs bereikbaar voor een groot publiek.

Begin jaren negentig startte Honda met uitgebreid onderzoek en ontwikkeling van een hybride-auto. Ruim zes jaar geleden kon Honda de Insight in productie nemen. De Insight was de eerste hybrideproductieauto ter wereld en daarmee had Honda de primeur. De aandrijflijn genaamd IMA, won vele malen de ´Engine of the Year award´ en werd door de jury vol lof beoordeeld. Volgens één van de juryleden kon de concurrentie slechts reageren, maar deze motor nooit verslaan. De Insight was voor Honda de eerste stap richting een wereldwijd hybridemodel. De Insight kreeg een vervolg in de vorm van de Civic IMA. Op de IAA in 2005 presenteerde Honda de nieuwe Civic Hybrid. Het model is flink doorontwikkeld en op diverse punten behoorlijk verbeterd.

Sterk verbeterd hybridesysteem
Het hybridesysteem van de Civic Hybrid is behoorlijk krachtiger geworden. Zo levert alleen de elektromotor (15 kw) al 50 procent meer vermogen. Het i-VTEC-systeem werd verder geoptimaliseerd waardoor betere prestaties en een beter brandstofverbruik zijn gerealiseerd. Het motormanagement is in staat om alle cilinders af te sluiten als er weinig koppel nodig is. De elektromotor zorgt dan in zijn eentje voor de aandrijving. De benzinemotor is voorzien van de Honda i-DSI ontsteking. Dit staat voor ‘intelligent Dual and Sequential Ignition’. Deze werkt met twee bougies per cilinder, die tegelijk of vlak na elkaar een vonk afgeven, afhankelijk van de rijomstandigheden. Zodra de auto remt, wordt de krachtstroom omgedraaid. De elektromotor fungeert dan als generator en slaat bewegingsenergie op, die bij de volgende acceleratie weer wordt benut.

Brandstofverbruik van 4,6 l / 100 km
Al deze inspanningen hebben geresulteerd in een gemiddeld verbruik van 4,6 liter per 100 km. Dat zijn waarden die je van een kleine dieselmotor zou verwachten, maar voor een auto die wordt aangedreven door een benzinemotor is het vrij uniek. Ten opzichte van de Civic IMA is het een verbetering van éénderde liter per 100 km. Zou je met de Civic Hybrid vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten dan is dat binnen 12,1 seconden een feit. De topsnelheid ligt op 185 km/h. Heel belangrijk is ook de verbetering in de tussenacceleraties. Zo sprint de Civic Hybrid in 9 seconden van 80 naar 120 km/h. De Civic IMA had daar 21 seconden voor nodig.

Benzine- en elektromotor
De hoofdcomponenten van Honda´s hybride zijn een nieuwe 1.3 liter benzinemotor met i-VTEC-systeem en de nieuwste generatie van het IMA-systeem (Integrated Motor Assist). De Civic Hybrid is voorzien van een continu variabele transmissie (CVT). Deze nieuw ontworpen unit zorgt ervoor dat de IMA-aandrijving altijd zo efficiënt mogelijk kan werken. Doordat beide motoren (elektrisch en brandstof) goed samenwerken is een zo gunstig mogelijk verbruik te realiseren. Zo zal de brandstofmotor worden uitgeschakeld als de Civic stilstaat. Ook wanneer er met een lage en constante snelheid wordt gereden (bijvoorbeeld in de stad) is de brandstofmotor uitgeschakeld. In dat geval zorgt de elektromotor voor de aandrijving.

Ruim interieur
Bij de ontwikkeling van de Civic Hybrid heeft Honda niet alleen stilgestaan bij het gunstige brandstofverbruik. Ook aan het comfort en de interieurruimte van de inzittenden is veel aandacht besteed. De nieuwe Civic Hybrid is breder en lager dan zijn voorganger. De auto is 65 mm langer (4.545 mm) en 35 mm breder (1.750 mm). De wielbasis is met 75 mm gegroeid (2.700 mm). De auto is verder 5 mm lager (1.430 mm). De spoorbreedte voor is met 35 mm toegenomen (1.505 mm) en achter met 60 mm (1.545 mm). Die toegenomen afmetingen hebben een gunstige uitwerking op de interieurruimte.

Dashboard
Net zoals in de Civic hatchback het geval is, heeft de Hybrid een dashboard dat is verdeeld over twee niveaus. De belangrijkste informatie, zoals de snelheidsmeter, zit hoog in het blikveld van de bestuurder. Ook het actuele brandstofverbruik is in het bovenste dashboardniveau zichtbaar. In het onderste deel is de accucapaciteit af te lezen, de status van het IMA-systeem en of de benzinemotor uit is of stationair draait (‘auto stop’). Op het scherm van de kilometerteller is van twee reizen het gemiddelde verbruik te zien evenals de buitentemperatuur. Er zijn veel opbergvakjes om kleine spulletjes kwijt te kunnen.

Civic Hybrid: € 22.850,-
De nieuwe Civic Hybrid kost € 22.850 en is standaard voorzien van onder meer actieve hoofdsteunen, zes airbags, VSA stabiliteitscontrole, mistlampen vóór, automatische airconditioning, 6-cd-wisselaar die geschikt is voor mp3, multifunctioneel met leder bekleed stuurwiel, alarmsysteem, ISOFIX kinderzitjesbevestigingen, elektrisch bedienbare ramen voor- en achterin, cruise control en stoelverwarming voorin. Als optie is lederen bekleding leverbaar.

Gerelateerde artikelen

Kleine facelift voor Honda Civic Hybrid

Autonieuws
Kleine facelift voor Honda Civic Hybrid
> Artikel lezen

Honda Urban EV verkozen tot beste conceptcar

Autonieuws
Honda Urban EV verkozen tot beste conceptcar
> Artikel lezen

Honda Civic Hybrid: nieuwe uitvoeringen

Autonieuws
Honda Civic Hybrid: nieuwe uitvoeringen
> Artikel lezen

Wereldprimeur op IAA: Honda Civic Hybrid

Autonieuws
Wereldprimeur op IAA: Honda Civic Hybrid
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.