Autonieuws

Vierwielaangedreven Lotus APX Concept

Plaats voor zeven personen, vierwielaandrijving en de prestaties van een sportauto: dit is de Lotus APX. De APX is een conceptcar van Lotus Engineering en de auto is productierijp. Vrees niet, Lotus zal de auto zelf niet gaan bouwen.

Lotus laat in Genève zien dat de autofabrikant meer kan dan alleen sportauto´s bouwen. Lotus presenteert de APX, een conceptcar die laat zien dat het door Lotus ontwikkelde VVA-platform is te gebruiken voor veel verschillende auto´s. Het platform is ontwikkeld door Lotus Engineering en gaat door het leven onder de naam Versatile Vehicle Architecture (VVA). Voor de gelegenheid heeft Lotus Design de APX ontworpen. Deze crossover is een kruising tussen een sportauto en een stationwagon. De naam APX staat voor Aluminium Performance Crossover.

Multifunctioneel platform
Voor wie bang is dat Lotus de APX op de markt gaat brengen, kunnen we dit vermoeden kort maar krachtig met een ´nee´ beantwoorden. De APX zal niet door Lotus zelf worden uitgebracht. Lotus laat wel weten dat de APX niet zomaar een conceptcar is. Het model is bijna productierijp en laat heel duidelijk de mogelijkheden van het VVA-platform zien. Lotus wil de beurs in Genève dan ook aangrijpen om het platform onder de aandacht te brengen bij andere autofabrikanten. Volgens Lotus Engineering is het platform geschikt voor vele autosoorten waaronder een vierwielaangedreven crossover zoals de APX.

Zevenpersoons
De APX is een zevenzits crossover met vijf volwaardige zitplaatsen en twee noodzitjes. Het interieur is een mix van een sportauto en een ruimteauto. In tegenstelling tot wat we van Lotus gewend zijn is de nodige luxe ook aanwezig. Het interieur is afgewerkt met diverse soorten materialen. Het Spartaanse interieur dat we normaal gesproken in een Lotus aantreffen is bij de APX overboord gezet.

3.0 liter V6
Onder de motorkap van de APX vinden we een 300 pk sterke 3.0 liter supercharged V6. De motor levert een vermogen van 304 pk bij 6.250 tpm. Het koppel van 360 Nm is bij 4.500 tpm volledig aanspreekbaar. Doordat Lotus ook bij deze conceptcar een zo licht mogelijk constructie heeft bedacht is dit vermogen voldoende voor geweldige prestaties. De 1.570 kg wegende APX sprint in slechts 5,4 seconden naar 100 km/h. Een topsnelheid van 245 km/h is haalbaar. Deze prestaties gaan gecombineerd met een heel net verbruik van 8,7 liter op 100 km. De APX wordt aangedreven op alle vier de wielen.

Grote productiekans
Volgens Lotus Engineering is er al uitgebreide interesse getoond in zowel de APX conceptcar als de VVA-technologie. Het is dus goed mogelijk dat de APX onder een andere merknaam uitgebracht zal worden. Bovendien dient het VVA-platform als basis voor een nieuwe Lotus sportauto die in 2008 in productie zal gaan.

Gerelateerde artikelen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus 7, nu Caterham, still going strong na 60 jaar

Autonieuws
> Artikel lezen

SUV van 'Chinese' Lotus slechts kwestie van tijd?

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Evora GT430: niet de snelste, wel de lekkerste

Autonieuws
Slechts 60 keer Lotus Evora GT430
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.