Autonieuws

Snelst accelerende Lotus ooit; de Exige S

De Lotus Exige was al een supersnelle wagen, de S doet hier nog een schepje bovenop. Dit komt mede door de toevoeging van een supercharger die 26 pk extra doet opbrengen.

Standaard wordt de Exige geleverd met een 1.8 liter motor die uit de schappen van Toyota kwam. Met zijn 192 pk kwam de Exige al heel snel weg, maar waarschijnlijk nog niet snel genoeg. Dus monteerde Lotus een supercharger en een tussenkoeler op de motor, die samen een extra vermogen van 26 pk genereren. Het koppel steeg naar 215 Nm bij 5.500 tpm. Het blok kan maximaal 8.000 toeren per minuut draaien.
 
Nul naar honderd...
Wat dit extra vermogen betekent voor het bekende sprintje? Nou, nul naar honderd doet de Exige S in slechts 4,3 seconden. Van stilstaan naar de honderd miles/hour (160km/u) doet hij in 9.98 seconden. Verdere feiten; topsnelheid ligt op 238 km/u en het verbruik is zo rond de één liter per tien kilometer.

Gewicht is alles
Niet alleen de motor is verantwoordelijk voor deze indrukwekkende cijfers. Het gewicht van de auto speelt vooral in de acceleratie tijd een grote rol. En het gewicht is, zoals we van Lotus mogen verwachten, erg laag. Leeg weegt de Exige S slechts 935 kg. Om dit gewicht zo laag mogelijk te houden is de standaard uitrusting vrij beperkt gebleven.
 
Wachten tot mei
De Lotus Exige komt in mei naar Nederland. Vanaf mei staat de nieuwe Lotus Exige S in de showrooms van Van der Kooi Sportscars, met een prijskaartje vanaf €70.970,-.

Gerelateerde artikelen

Genève decor voor 'spannende Lotus'

Autonieuws
Genève decor voor vernieuwde Lotus
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige 380 is de allersnelste ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE

Autonieuws
Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.