Autonieuws

Realistische Mazda Kabura Concept

Na een designschets kunnen wij u nu de foto´s en meer informatie tonen over de Mazda Kabura. De conceptcar van Mazda is een sportauto met bijzondere elementen en een realistische vormgeving.

Zoals zoveel autofabrikanten presenteert ook Mazda een conceptcar waarmee de autofabrikant een jonger publiek wil aanspreken. Uit onderzoek is gebleken dat Mazda in de VS een zeer jong publiek aanspreekt. Toch wil de autofabrikant een nog jongere generatie bereiken. Mazda wil met de Kabura dit publiek  ´warm maken´.
 
Glazen dak
De krachtig en sportief gelijnde Kabura heeft veel weg van de RX-8. De auto ziet er realistisch uit en zou na wat aanpassingen zo in productie kunnen. De voorruit en het voorste deel van het dak zijn samengevoegd en lopen naadloos in elkaar over. Doordat het grote glasoppervlak veel licht doorlaat in het interieur, wordt een ruimtelijk effect gecreëerd. De bestuurder kan de transparantie van de verschillende glazen delen met een druk op de knop regelen. Van compleet helder tot ondoorzichtig. Achter de B-stijl van de Kabura bevindt zich een tweedelig glazen luik. De bovenste helft daarvan ligt normaal gesproken vlak met de body. Wanneer het paneel omhoog wordt bewogen door een elektromotor, net als de ailerons die uit een vliegtuigvleugel omhoog komen, heeft het drie functies: het fungeert als dakspoiler, doet dienst als ventilatieklep en het vergroot de hoofdruimte voor de achterpassagiers. Bovendien helpt een fotovoltaïsche zonnecel in het paneel de binnentemperatuur te beheersen en de accu te laden. Het grootste deel van het paneel biedt toegang tot het ruime bagagecompartiment van de Kabura.
 
2.0 liter 16-klepper
De motor ligt voorin de Kabura en drijft de achterwielen aan. De 2.0 liter 16-klepper (specificaties onbekend) moet zorgen voor sportieve prestaties. Het chassis is voor een groot deel afkomstig van de MX-5.
 
3+1 zits interieur
Het interieur is misschien wel het meest opvallende onderdeel van de Kabura. Vooral de toegang tot het interieur is bijzonder. Aan de linkerkant biedt een normaal portier toegang tot de bestuurdersplaats en de ‘jump seat’ achterin. Rechts ziet dat er door de asymmetrie heel anders uit. De ontwerpers kozen voor een heel smal dashboard en lieten een dashboardkastje achterwege, waardoor de voorpassagier ca. 15 cm verder naar voren zit dan de bestuurder. De tweede passagier, wiens stoel in tandem achter die van de voorpassagier is geplaatst, beschikt over ruwweg dezelfde been-, schouder- en hoofdruimte als de voorpassagier. In plaats van de gebruikelijke 2+2 opstelling heeft de Kabura een slimme 3+1 opstelling. Mazda heeft daar bewust voor gekozen aangezien het grootste deel van de doelgroep van de Kabura vaak slechts met één passagier reist. Door de passagiersstoelen om te klappen wordt binnen enkele ogenblikken een relatief grote bagageruimte gecreëerd.
 
Meer dan een vingeroefening
Ondanks het feit dat de Kabura er uitziet als een exotische sportwagen, is hij praktisch en betaalbaar genoeg om een jong koperspubliek te trekken. Hoewel de Japanse autofabrikant geen directe plannen heeft om de auto te gaan produceren, is de Kabura wel meer dan een vingeroefening. Er zijn verschillende innovaties in de conceptcar verwerkt die het productiestadium kunnen halen.

Gerelateerde artikelen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Mazda CX-5 is Occasion van het Jaar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.