Autonieuws

Audi racet met diesel-sportwagen in Le Mans

Als eerste autofabrikant ter wereld racet Audi Le Mans met een diesel. Komend jaar tijdens de 24 Uur van Le Mans zal Audi met de R10 gaan racen. De R10 wordt aangedreven door een V12 dieselmotor.

De nieuwe Audi R10, die in Parijs werd gepresenteerd, beschikt over een volledig nieuw ontwikkelde 5.5 liter twaalfcilinder TDI-motor met twee turbocompressors. De motor is bijzonder zuinig, wat in een lange-afstandsrace een belangrijke eigenschap is. Met een vermogen van meer dan 650 pk en een koppel van meer dan 1100 Nm overtreft het Le Mans-prototype de prestaties van de meeste andere Audi-racewagens tot dusver, ook die van zijn succesvolle voorganger, de R8.
 
V12 TDI
Met de V12-motor, die volledig uit aluminium vervaardigd is, zet Audi nieuwe maatstaven op het gebied van dieselmotoren. Evenals bij de TFSI-technologie, waarmee Audi eerst in Le Mans won en die daarna in de serieproductie werd ingevoerd, is het de bedoeling dat Audi-klanten ook ditmaal van de ervaringen uit de autosport kunnen profiteren. Het Le Mans-project helpt volgens Audi hun technici nog meer uit de TDI-technologie te halen. Nu al wordt één op de twee Audi’s met TDI-motor geleverd. De V12-motor van de R10, die is voorzien van twee diesel-partikelfilters, is door zijn geruisloze loop van buiten nauwelijks als dieselmotor herkenbaar. De ingenieurs van Audi Sport werden door de specifieke eigenschappen van de TDI-motor echter met een aantal nieuwe opgaven geconfronteerd. Zo ligt de inspuitdruk ver boven de 1.600 bar, die in de serieproductie bereikt worden. Het meest effectieve toerengebied bevindt zich tussen de 3.000 en 5.000 tpm en ligt daarmee voor een racemotor ongekend laag. Vanwege het gunstige trekkrachtverloop van de TDI-motor hoeft een coureur in de R10 een stuk minder te schakelen dan in de R8. Het enorme koppel van meer dan 1.100 Nm stelt niet alleen extreme eisen aan de krachtoverbrenging van de R10. Zelfs de moderne motorentestbanken van Audi Sport moesten worden aangepast, zodat ze deze enorme belastingen aankonden.
 
Lange wielbasis
Op het gebied van het chassis waren ook ingrijpende maatregelen nodig. Zo heeft de Audi R10 in vergelijking met de R8 een duidelijk langere wielbasis. Tot dusver uniek voor een Le Mans-prototype zijn de enorm brede voorwielen. Nieuwe technologieën werden ook bij de ontwikkeling van de koolstofvezel-monocoque toegepast. Het chassis, de motor en de versnellingsbak vormen samen een uitermate stevige dragende eenheid.
 
Enorme uitdaging
“Het R10-project is de grootste uitdaging waarmee Audi Sport ooit te maken heeft gekregen”, zegt sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich. “De TDI-technologie is tot nu toe in de racerij nog niet tot aan de limiet gedreven. Wij zijn de eersten die zich daarmee bezighouden en natuurlijk zijn de eisen dan zwaar. Technologiepartners met wie wij al jaren samenwerken, zoals Bosch, Michelin en Shell, ondersteunen ons daarbij. Samen hebben wij de kans om een nieuw hoofdstuk in de geschiedenisboeken van de autosport en van de dieseltechnologie te schrijven.”
 
Praktijktesten
Eind november heeft de R10 met succes zijn eerste tests afgelegd. Tot aan de 24 Uur van Le Mans op 17 en 18 juni 2006 is er een omvangrijk testprogramma, dat ondermeer ook de deelname aan de 12-uursrace in het Amerikaanse Sebring op 18 maart omvat. Het team van Reinhold Joest ondersteunt het ontwikkelingsteam van Audi Sport, zoals eerder al bij het R8-project.

Gerelateerde artikelen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe ver schiet Audi door bij nieuwe Audi RS 6?

Spyshots
> Artikel lezen

De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles

Autonieuws
De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.