Autonieuws

Gepantserde Jaguar XJ

Jaguar speelt in op de almaar groter wordende vraag naar gepantserde auto´s. De Engelse autofabrikant volgt hiermee de grote Duitsers. De Jaguar XJ Long Wheelbase is de eerste gepantserde auto die Jaguar levert.

De vele aanslagen, overvallen, ontvoeringen en liquidaties leiden tot een alsmaar groter wordende vraag naar gepantserde auto´s. Zo rijden hoge politici in een gepantserde auto, maar ook directeuren van grote bedrijven en staatshoofden hebben de beschikking over een extra veilig vervoersmiddel. In navolging op BMW, Mercedes en Audi komt nu ook Jaguar af-fabriek met een gepantserde auto. De XJ Long Wheelbase is direct vanaf de productielijn te voorzien van de nodige beschermde materialen.
 
Onderhuidse aanpassingen
Aan de buitenkant is de XJ niet herkenbaar als een bijzonder voertuig. Onderhuids werden echter nogal wat aanpassingen gedaan om de inzittenden extra te beveiligen. Al het plaatwerk werd voorzien van een extra laag die bestand is tegen kogels en granaatscherven. Het extreem dikke glas, de run-flat banden en de gepantserde bodem moeten kogels en andere gevaar buiten de auto houden.
 
Extra gewicht
Al deze extra beveiliging brengt het nodige extra gewicht met zich mee. Daarom is de XJ op flink wat fronten aangepast. Billstein monteerde speciale dempers om de rij-eigenschappen van de auto op een hoog niveau te houden. Verder werden de remmen aangepast aan het hogere gewicht.
 
Op verzoek
Jaguar levert de XJ in gepantserde uitvoeringen alleen als Long Wheelbase. De auto wordt op speciaal verzoek gebouwd op de productielijn van Jaguar. Samen met Centigon - specialist in gepantserde voertuigen - heeft Jaguar de auto ontwikkeld.

Gerelateerde artikelen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Luxe sleetocht in de gefacelifte Jaguar XJ

Spyshots
Jaguar XJ facelift
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.