woensdagweetjes

Winterwonderweetjes

Als Koning Winter komt, hoe blijf je dan veilig op de weg?

Er zijn nog geen directe tekenen dat Koning Winter voor de deur staat, maar in deze tijd van het jaar kan het weer zomaar omslaan. Wees voorbereid en maak gebruik van onze winterweetjes. Dan kom je veilig op je plaats van bestemming.

Als Koning Winter komt, hoe blijf je dan veilig op de weg?

Is je auto winterproof?

Veel winterellende begint al voordat je vertrekt. Is je accu bijvoorbeeld nog winterproof? Voorkom startproblemen en laat een accucheck uitvoeren. Controleer ook het peil van de ruitenwisservloeistof en vul het aan met vorstbestendige (winter)vloeistof. Houd je winterbanden stand-by; bij sneeuw en ijs bieden ze echt toegevoegde waarde.

Sneeuwvrij maken

Vergeet bij het sneeuwvrij maken van je auto vooral de lampen en spiegels niet. Laat je auto voor vertrek niet minutenlang warmdraaien. De motor warmt nauwelijks op en het is slecht voor het milieu. Gebruik liever een (elektrische) standkachel. Vertrek bovendien eerder dan normaal. Dat scheelt stress en voorkomt dat je te veel risico's neemt om op tijd te komen.

Schrik niet van het ABS

Bij gladheid is het het veiligst om snelheid te minderen zonder te remmen. Als stevig remmen onvermijdelijk is, en je auto heeft ABS (verplicht sinds 2010), houd de rem dan volledig ingetrapt. Schrik niet van schurende geluiden en pulserende reacties van het pedaal. Houd bij gladheid meer afstand dan normaal.

Wat te doen als je slipt?

Wil je van richting veranderen, accelereren of remmen, doe dat dan geleidelijk. Bruuske manoeuvres hebben bij gladheid vaak een ongewenst effect. Begint de auto te slippen, haal dan in eerste instantie het voet van het gaspedaal en rem zo mogelijk niet. Stuur in de gewenste richting en blijf die kant op kijken. Kijk niet naar het obstakel dat je probeert te vermijden.

Gert Wegman
Door Gert Wegman
woensdag-weetjes

Woensdag = weetjesdag

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘Woensdag weetje’. Elke woensdag om 12.00 uur brengen we je een leuk weetje om in de kantine te delen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers