Autonieuws

F1-vooruitblik GP Italië: een-tweetje...

F1-vooruitblik GP Italië: een-tweetje voor Ferrari?

De Ferrari's blinken dit jaar weliswaar niet uit in resultaten, maar één ding staat vast: op de snelste circuits houdt niemand ze bij. Na zijn allereerste F1-zege op Spa-Francorchamps, bidden de Italiaanse tifosi dat Charles Leclerc komende zondag met zijn Ferrari de Grand Prix op Monza zal winnen.

F1-vooruitblik GP Italië: een-tweetje voor Ferrari?

De Italiaanse Grand Prix is een ouderwets snelheidsfestival. Vroeger was Monza een plek waar je amper hoefde te remmen, maar met het oog op de veiligheid zijn er in de loop der jaren enkele chicanes neergelegd om de extreem hoge snelheden enigszins in toom te houden. Monza is ook de thuisrace van de Italiaanse Ferrari-fans. Nergens zie je zoveel Ferrari-vlaggen en nergens wordt een Ferrari-zege zo uitbundig gevierd als in het Parco di Monza. Vorig jaar won Lewis Hamilton, waarna hem en Valtteri Bottas werd gevraagd om in formatie naar de pits terug te keren. "Voor onze Italiaanse collega's". Mercedes wilde de zege er bij Ferrari even goed in wrijven.

Historische grond

Oud F1-coureur Giedo van der Garde doet een voorspelling voor de race van aanstaande zondag. "Monza is super. Het is een historische Grand Prix en met de Italiaanse fans is de sfeer er echt fantastisch. Het begint al als je op donderdag voor het eerst de paddock oploopt, dan staan ze je allemaal toe te juichen. En dat wordt gedurende het weekend alleen maar mooier."

Hoe ziet de race eruit voor Max Verstappen?

De Grand Prix van Italië is een van de snelste races op de F1-kalender. De Ferrari's hebben dit jaar laten zien dat het ze aan topsnelheid niet ontbreekt. Alleen nu nog de resultaten. Als het aan de tifosi ligt, wint Ferrari's nieuwe wonderkind Charles Leclerc glansrijk zijn tweede race. Maar een overwinning voor Sebastian Vettel zou natuurlijk net zo welkom zijn.

Naar verwachting komt de Red Bull-Honda van Max Verstappen veel snelheid tekort op de rode Ferrari's. Bovendien loopt hij vanwege een motorwissel tegen een gridstraf aan, waardoor hij zich helemaal vanuit het achterveld een weg naar voren moet banen. Van der Garde: "Monza is het snelste circuit van de kalender en het vermogen van je motor is heel belangrijk." Toch hoeft Verstappen heus niet voor spek en bonen aan de start te verschijnen. "Het ook noodzakelijk dat je goed door de chicanes komt, de Lesmo-bochten strak aansnijdt en Parabolica goed uitkomt. Als coureur kun je dan het verschil maken." De tifosi zullen de Ferrari's naar de winst juichen, wij weten hoe goed Max Verstappen is in het kiezen van zijn inhaalmomenten.

Autodromo Nazionale Monza

Aantal bochten: 11
Circuitlengte: 5793 meter
Ronderecord: 1:21,046 (Rubens Barrichello, 2004)
Aantal ronden: 53
Race-afstand: 306,720 km

Uitslag 2018

1 Lewis Hamilton (Mercedes)
2 Kimi Räikkönen (Ferrari)
3 Valtteri Bottas (Mercedes)

Zondag zullen we weten wie de 3.000 euro kostende flessen Carbon Champagne los mag trekken.

Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers