Autonieuws

Ruige conceptcar: Volvo XC70 All Terrain

Volvo presenteert één van de ruigste conceptcars ooit. De XC70 All Terrain kan bijna ieder terrein overwinnen en wordt aangedreven door een supersterke 2.5 liter 5-cilinder met 408 pk.

Traditiegetrouw presenteert Volvo tijdens de Amerikaanse tuningsbeurs SEMA een spannende conceptcar. Waar Volvo in 2004 met een sportieve S40, V50 en XC90 de aandacht trok staat de Volvo-stand in 2005 in het teken van de XC70 All Terrain. De auto is ontwikkeld in samenwerking met Volvo aftermarket specialist IPD. De prestaties en het uiterlijk moeten volgens Volvo doen denken aan de legendarische Baja 1000 woestijnracers.
 
Oranje en titanium
Dat het uiterlijk van de XC70 AT zonder meer stoer is zal niemand ontkennen. De auto is gespoten in een speciale oranje en titanium kleurstelling. De voorbumper, achterbumper en wielkasten zijn opnieuw ontworpen. In de voorbumper is een lier verwerkt om bij moeilijke situaties los zien te komen. Op het dak monteerde IPD een reservewiel, een set enorme schijnwerpers, een reservetank brandstof en zelfs een aggregaat.
 
408 pk sterke 2.5 liter
De XC70 All Terrain wordt aangedreven door de 2.5 liter 5-cilinder uit de V70 R. De motor is echter van flink wat meer vermogen voorzien dan de standaard 300 pk. Met een turbo van Garret en een uitgebreide software update van IPD werd het vermogen opgeschroefd tot 408 pk. Het koppel is met 540 Nm al even indrukwekkend voor deze XC70. Om voldoende koeling te krijgen werd een speciale intercooler op de motor geschroefd. IPD heeft de zestraps automaat uit de XC90 V8 genomen en deze in de XC70 AT gemonteerd. Het vermogen wordt via deze zesbak overgebracht op alle vier de wielen. Een Haldex koppeling verdeelt het vermogen automatisch over de wielen. Daar waar nodig is wordt gezorgd voor voldoende grip.
 
20 cm meer bodemvrijheid
Een standaard XC70 heeft al redelijk wat bodemvrijheid maar deze XC70 AT heeft nog eens 20 cm meer speelruimte. Het Four-C adaptive chassis maakt het mogelijk om met een druk op de knop de hoogte van de auto met 10 cm aan te passen om zo tot 20 cm extra bodemvrijheid te komen. Achter de 20 inch lichtmetalen velgen schuilen 13 inch remmen van Brembo met vier zuigers per remklauw.
 
Interieur
Binnenin de XC70 AT heeft IPD gekozen voor een gemakkelijk schoon te houden interieur. De bekleding van vloer en stoelen is afneembaar met een natte doek en krasbestendig. De kleuren oranje en zwart sieren de materialen. Het houtwerk op het dashboard is vervangen door aluminium lijsten.
 
Visitekaartje
Net als de voorgaande conceptcars van Volvo tijdens SEMA is ook deze XC70 All Terrain slechts een visitekaartje van Volvo en haar aftermarket partners. Er zijn geen productieplannen voor de XC70 AT.

Gerelateerde artikelen

Volvo scheept Ocean Race Editions naar Genève

Autonieuws
Volvo scheept Ocean Race Editions naar Genève
> Artikel lezen

Volvo XC70 Nordic: flink meer voor minder

Autonieuws
Volvo XC70 Nordic: flink meer voor minder
> Artikel lezen

Prijzen vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80

Autonieuws
Prijzen vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80
> Artikel lezen

Vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80 vooral zuiniger

Autonieuws
Vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80 vooral zuiniger
> Artikel lezen

Facelift Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80 een feit

Autonieuws
Facelift Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80 een feit
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.