Autonieuws

Elon Musk

Korreltje-zoutnieuws: Elon Musk belooft volgend jaar volledig zelfrijdende Tesla's

'Tesla-topman Elon Musk overdrijft weer eens.' Zo zouden we dit nieuwsbericht kunnen beginnen en eindigen. Want wat Musk deze week tegen investeerders zei, nemen we niet met een korreltje zout, maar met een heel pak Jozo. No way dat Tesla volgend jaar een miljoen volledig autonome taxi's op de weg heeft.

Korreltje-zoutnieuws: Elon Musk belooft volgend jaar volledig zelfrijdende Tesla's

Tesla heeft veel kritiek gekregen op het gebruik van de naam Autopilot. Die suggereert veel meer dan het semiautonome assistentiesysteem kan waarmaken. Vanaf volgend jaar wordt Autopilot echter volledig autonoom, aldus Musk. Daarmee bedoelt hij dat de Tesla Model 3, Model S en Model X onder alle omstandigheden volledig zelfrijdend zullen zijn (Niveau 5).

Nieuwe chip

"We zullen meer dan een miljoen robotaxi's op de weg hebben", zei Musk bij de introductie van een nieuwe microchip. "Over een jaar hebben we een miljoen auto's met volledig autonome software… alles." Volgens Tesla is de nieuwe chip in samenwerking met Samsung ontwikkeld. Heel Trumpiaans riep Musk dat de chip "de beste chip ter wereld is".

Eigen auto verhuren

De robotaxi's waarover hij het heeft moeten volgend jaar al in delen van de Verenigde Staten gaan rijden. Ze worden georganiseerd in een soort Airbnb-achtig systeem, waarbij Tesla-eigenaren hun eigen auto kunnen verhuren als autonome taxi. Volgens Musk kunnen ze daarmee tot wel 30.000 dollar per jaar verdienen.

Misleidende claim

Op bijvoorbeeld de configurator van de Model 3 wordt nu weer gesproken over "Full Self-Driving Capability". Tesla had die misleidende claim in oktober vorig jaar weggehaald na kritiek, maar heeft hem om onbekende redenen weer teruggezet. Volgens diverse experts is de volledig zelfrijdende auto nog minstens tien jaar van ons verwijderd.

Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers