Autonieuws

Volvo veiligheid

Dat is bålen: nooit meer scheuren in een Volvo

Het moet naar eens afgelopen zijn met dat gescheur over de snelweg, vindt Volvo. Vanaf volgend jaar kun je in geen enkel nieuw model van Volvo nog harder rijden dan 180 km/h. Alles voor de veiligheid!

Dat is bålen:  nooit meer scheuren in een Volvo

Volvo roept al jaren dat vanaf 2020 niemand meer in een auto van het merk mag overlijden bij een verkeersongeval. Je hoeft geen briljant rekenaar te zijn om te bedenken dat de kans op een ernstig ongeluk groter is naarmate je harder rijdt. Stel dat je in je XC90 met 250 km/h over de autobahn scheurt en een babyboomer met een caravan besluit vlak voor je te gaan inhalen … dikke kans dat je in het vervolg je knäckebröd door een rietje moet eten.

Alcohol en verkeer

Alle veiligheidssystemen in de auto verkleinen de kans op ongelukken al flink. Maar ook de bestuurder zelf heeft nog veel invloed, zegt Volvo. Drie factoren zijn cruciaal: snelheid, alcoholgebruik en afleiding door bijvoorbeeld met je telefoon te spelen. Aan de laatste twee zaken kan Volvo weinig doen, maar op de snelheidsbeperking hebben de Zweden wél invloed. Dat gaat verder dan hard rijden op de snelweg: Volvo denkt ook na over een systeem dat automatisch zachter gaat rijden in de buurt van scholen en ziekenhuizen.

Niet harder dan 180 km/h

De veiligheidsfeatures werken minder goed bij hoge dan bij lage snelheden: zelfs de meest geavanceerde camera's en radars kunnen niets meer doen als die caravan of vrachtwagen plotseling voor je neus opduikt. Vandaar dat Volvo de topsnelheid van al zijn modellen beperkt tot maximaal 180 km/h. Het komt ons nog een klein beetje betuttelend over, maar misschien is het een kwestie van wennen en blijkt Volvo trendsetter.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Mis geen belangrijk Volvo-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Dat is bålen:  nooit meer scheuren in een Volvo

Zoeken

Merk- & modeldossiers