Autonieuws

Lotus Mark I

Help zoeken naar de allereerste Lotus ooit

Lotus is 70 geworden. Een feeststemming heerst natuurlijk, maar helemaal compleet is die niet. De auto die oprichter Colin Capman als eerste bouwde en waarmee het dus allemaal begon schittert namelijk door afwezigheid. En daarom is Lotus een intensieve zoektocht gestart. Maar of de 'Mark I' ooit wordt gevonden…?

Help zoeken naar de allereerste Lotus ooit
Lotus-oprichter Chapman bouwde de Lotus Mark I in een garage in Londen. Toen hij klaar was, schreef hij zich in voor een aantal wedstrijden en was 'meteen succesvol'. Maar Chapman besefte niet dat z'n creaties zouden uitgroeien tot een automerk dat het meer dan een halve eeuw zou volhouden. En daarom verkocht hij de auto in 1950 om zich te richten op de Mark II.

De auto werd te koop aangeboden in Motor Sport Magazine voor £ 135 pond in november van dat jaar. Hij werd verkocht aan een koper uit het noorden van Engeland, maar preciezer dan dat worden de gegevens niet. En vervolgens is er nooit nog wat van vernomen.

Austin Seven als basis

De Mk I was gebaseerd op de Austin Seven. Chapman versterkte het chassis en gaf de auto lichtgewicht koetswerkpanelen die gemakkelijk verwijderd en vervangen konden worden. Ook verlengde hij de achterzijde en voorzag de auto van twee reservewielen.

Gezocht!

Om haar 70steverjaardag en die nog komen gaan compleet te maken, is Lotus nu op zoek naar informatie over z'n eerste auto ooit. Maar aangezien de Mk1 al zeer lang tijd onvindbaar is, is onduidelijk of hij überhaupt nog in Engeland vertoeft. Hij zou verscheept kunnen zijn. Misschien bestaat 'ie zelfs wel niet meer. Maar aan dat doemscenario wil Lotus – uiteraard – niet denken.

Foto's: The Colin Chapman Foundation
Redactie
Door Redactie
Help zoeken naar de allereerste Lotus ooit

Mis geen belangrijk Lotus-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers