Autonieuws

In detail: Jeep Commander

De Jeep Commander is de eerste zevenpersoons Jeep en een mix van klassiek en moderne stylingdetails. De Commander is leverbaar met drie dikke motoren. De prijzen beginnen bij € 60.100,-.

De volledig nieuwe Jeep® Commander is de eerste Jeep met drie zitrijen. Deze nieuwkomer met klassieke Jeep stylingdetails komt aan de top van het gamma, bestaande uit de Wrangler, Cherokee en Grand Cherokee. Bovendien geeft de Commander de aftrap voor nog meer nieuwe modellen, die voor de komende jaren in de planning staan.
 
Kenmerkende Jeep
De Commander blinkt uit door zijn kenmerkende Jeep ontwerptrekken: de rechtopstaande carrosseriepanelen zijn typisch Jeep. De designers hebben met name de Willys Station Wagon (1946-1962), Jeep Wagoneer (1963-1991) en Jeep Cherokee (1984-2001) in het achterhoofd gehouden. Modellen met krachtige lijnen, vlakke oppervlakken en een stoere uitstraling, net zoals de Commander.
 
7-persoons
Ook het interieur oogt zoals het past bij een Jeep. Voor het eerst in de geschiedenis van Jeep zijn de stoelen verdeeld over drie zitrijen. De middelste rij staat iets hoger dan de voorstoelen en de derde rij is nog weer hoger geplaatst. Hierdoor hebben alle inzittenden een uitstekend zicht naar voren. Doordat het dak van de Commander ter hoogte van de achterinzittenden hoger is, is ook op de tweede en derde zitrij voldoende hoofdruimte aanwezig. Tegen meerprijs zijn een schuifdak leverbaar en Command-View™, innovatieve skylights boven de tweede zitrij. Zowel de tweede als derde zitrij zijn neerklapbaar, waardoor de bagageruimte maximaal 1.951 liter groot is.
 
Drie dikke motoren
De Commander wordt leverbaar met een 4.7 V8 van 231 pk bij 4.500 tpm en een koppel van 410 Nm bij 3.600 tpm, de beroemde 5.7 HEMI® V8 van 326 pk bij 5.000 tpm en 500 Nm bij 4.000 tpm en als 3.0 CRD met 218 pk bij 4.000 tpm en 510 Nm bij 1.600-2.800 tpm. Deze laatste beschikt standaard over een dieselpartikelfilter. Een vijftraps automaat is in alle gevallen standaard.
 
Vierwielaandrijving
De 4.7 V8 Base beschikt over het Quadra-Trac II® aandrijfsysteem en de overige versies (4.7 V8 Limited, 5.7 HEMI V8 Limited, 3.0 CRD Base en Limited) over Quadra-Drive II®. Beide zorgen voor permanente vierwielaandrijving, maar het verschil is dat Quadra-Drive II is voorzien van elektronisch werkende gelimiteerde slipdifferentiëlen voor en achter en dat Quadra-Trac II ‘gewone’ differentiëlen heeft. Met Quadra-Drive II is het mogelijk om de aandrijfkrachten sneller te verdelen – waarbij desnoods bijna 100 procent naar één wiel kan gaan. Daarmee is de Commander (en ook de Grand Cherokee) uniek.
 
Begin 2006
De productie voor Europa en andere markten buiten Noord-Amerika vindt plaats bij Magna Steyr in Graz, Oostenrijk. De geheel nieuwe Jeep Commander staat in het voorjaar van 2006 bij de Jeep-dealers. De prijzen van de Commander beginnen bij € 60.100,- voor de 4.7 liter V8. Daarna volgt de 3.0 CRD dieselmotor die voor € 62.000,- in de prijslijsten staat. Het topmodel is de 5.7 liter HEMI V8 waarvoor € 75.700,- moet worden afgerekend. 

Gerelateerde artikelen

Exclusieve Startech-look voor Jeep Commander

Tuning & styling
Exclusieve Startech-look voor Jeep Commander
> Artikel lezen

Jeep heeft een nieuwe Wrangler, echt waar!

Autonieuws
> Artikel lezen

5 keer waarom de nieuwe Jeep Compass jouw favoriete SUV kan zijn

Autonieuws
5 keer waarom de nieuwe Jeep Compass jouw favoriete SUV kan zijn
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.