McLaren F1 knalt door de 15 miljoen

McLaren F1 knalt door de 15 miljoen

Pebble Beach is hét autofeestje der rijken, dat bleek dit weekend maar weer eens. In Californië ging een McLaren F1 voor het duizelingwekkende bedrag van 15,6 miljoen dollar onder de hamer.

Het gaat om de eerste McLaren F1 die naar de Verenigde Staten kwam. De eerste eigenaar bood 'm bij Bonhams ter veiling aan in absolute nieuwstaat, dus het was vooraf al wel duidelijk dat je diepe zakken moest hebben om deze bolide mee naar huis te kunnen nemen.
Slechts 15.449 km op de teller
Onder de motorkap van de F1 ligt nog altijd een dikke 6.1 liter V12 met niet minder dan 627 pk. De topsnelheid bedraagt 391 km/h en dat is natuurlijk niet slecht voor zo'n oud beestje. Dat laatste zie je overigens niet aan 'm af: de zilveren lak en het zwart-grijze interieur zien eruit alsof deze F1 gisteren pas van de band is gerold. Er staat dan ook slechts 15.449 kilometer op de teller.

Nummer 37
McLaren produceerde in totaal slechts 64 straatlegale F1's. Het exemplaar op deze foto's betreft nummer 37, inclusief uitgebreide onderhoudshistorie. Er is in de loop der jaren namelijk wel het nodige aan verspijkerd. Zo is de brandstoftank vreemd genoeg tot twee keer toe vervangen en heeft de legendarische F1 natuurlijk enkele servicebeurtje gehad.