Autonieuws

De nieuwe Jaguar XK

Na negen jaar komt Jaguar dan eindelijk met een opvolger voor de XK8. De nieuwe XK is de meest technologisch vooruitstrevende Jaguar ooit en de eerste van een nieuwe generatie.

Het design van de nieuwe XK is in lijn met de rest van de familie. Zo sierde de ovale grille de voorgangers van de XK ook al. Sierlijke en krachtige lijnen tekenen de Jaguar. Ook binnenin is het echt brits. Veel leer en hout kenmerken het dashboard.
 
Gewicht
Om het gewicht van de XK zo laag mogelijk te houden, heeft Jaguar er voor gekozen om, net als bij de XJ, gebruik te maken van een aluminium monocoque carrosserie. Deze carroserrie is volgens Jaguar 90% stijver en 180 kilogram dan de van zijn concurrenten. Het totale gewicht van de nieuwe XK is 1.595 kg.
 
300 pk sterke V8
In het begin is de XK alleen nog maar leverbaar met een 4.2 liter V8. Dit blok levert een vermogen van 300 pk. Het koppel bedraagt 420 Nm. 85% van dit koppel is beschikbaar tussen 2.000 en 6.000 toeren. De XK schiet in 6.2 seconden naar de 100 km/h en is begrensd op 250 km/h. Het vermogen van de V8 wordt via een zestraps-automaat op de achterwielen overgebracht. De traditionele J-gate is vervangen door een L-gate. Ook is het nu mogelijk om met Jaguars ‘Paddle shift’ systeem handmatig te schakelen met flippers achter het stuur.
 
Bochtenverlichting is leverbaar
De nieuwe Xk zit vol met technische snufjes. Zo beschikt de XK over een  bandenspanningwaarschuwingssysteem, run-flat banden, en het dynamische Protec-systeem in de hoofdsteunen, dat de inzittenden beschermt tegen whiplash. Hiernaast is de XK uit te rusten met een key-less start systeem en met adaptieve cruise controle. Ook levert Jaguar een Active Front Lighting-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de koplampen meedraaien in de bocht.
 
Forward Alert
Maar dan zijn we er nog niet. Naast de standaard veiligheid systemen zoals vierkanaals ABS, elektronische remkrachtverdeling (EBD), Hydraulic Brake Assist (HBA) voor extra remkracht tijdens een noodstop, Traction Control en het nieuwe, uitschakelbare TRAC Dynamic Stability Control (DSC) levert Jaguar ook het Forward Alert systeem. Forward Alert gebruik van de sensoren van het adaptieve cruise controle om iedere tien seconden de weg te scannen en te waarschuwen voor mogelijk gevaar.
 
Voetgangerveiligheid
Jaguar heeft niet alleen goed gekeken naar de veiligheid van de inzittenden, ook heeft Jaguar een systeem ontwikkeld om voetgangers een ‘zachte landing’ op de motorkap te bezorgen. Het Pedestrian Deployable Bonnet systeem zorgt ervoor dat de motorkap binnen enkele milliseconden iets omhoog scharniert. Dit geeft een veiligheidszone tussen de motorkap en de motor zodat de voetganger minder kans heeft op zwaar letsel.
 
Nog even wachten tot 2006
De compleet nieuwe Jaguar XK beleeft zijn introductie op de IAA in Frankfurt volgende maand. Meer informatie over de prijzen en over de Convertible versie van de XK komen in het begin van 2006.

Gerelateerde artikelen

‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’

Autonieuws
‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.