Autonieuws

Maffe kart versus Tesla, wie wint op de sprint?

Bedenk elke supercar die wilt. Je mag er zelfs hypercars bijhalen als je wilt, maar doe eigenlijk geen moeite. Geen ervan knalt vanuit stilstand naar 100 km/h in – hou je vast – anderhalve seconde. Dat is namelijk de knaltijd van de go-kart van het Canadese Daymak.

De volmondig geheten Daymak C5 Blast maakt gebruik van elektromotoren. Niet meer dan 200 kilogram weegt het op het oog al maffe ding. Exclusief bestuurder weliswaar, maar dan nog. De aandrijving geschiedt via een 10 kWh sterke aandrijflijn en een 2400 Wh lithium batterij als voeding. Drie keer raden waar Daymak al die techniek heeft verstopt…

Rijden of vliegen?
Nog interessanter dan de aandrijftechniek an sich is een systeem dat opwaartse druk genereert. Ja, je leest het goed. De tegenovergestelde druk die elke andere (sport)auto nodig heeft om op hoge snelheid te kunnen presteren en dezelfde druk die een vliegtuig nodig heeft om op te kunnen stijgen en te blijven vliegen.
“Wie durft?”

Toch is dit volgens de Canadezen de enige manier om de C5 Blast zo snel te maken. Waarom dat zo is, Joost mag het weten. Details daarover zijn er niet. Hoe dan ook, neerwaartse druk is wel degelijk nog altijd vereist om de C5 Blast aan de grond te houden. En daarvoor heeft Daymak een andere oplossing bedacht, namelijk het toepassen van in totaal acht ventilatoren die een downforce kunnen genereren van 100 kilogram. Vier daarvan helpen ook nog bij de stuwkracht, naast de conventioneel opgestelde elektromotoren. Fraai oogt het misschien niet, maar ontiegelijk hard gaat de zeer waarschijnlijk 's werelds snelste go-kart daardoor wel.

Geen koopje
Op z'n minst zowat het snelste dat je op vier wielen kan kopen, dan zal wel niet goedkoop zijn. Klopt. Maar omdat de C5 Blast amper onderdelen behelst is 'ie nog altijd aanzienlijk voordeliger dan welke supercar ook. Daymak wil er 60.000 dollar voor hebben. Wie durft?

Gerelateerde artikelen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoeveel pk voor nieuwe Ford Focus ST?

Spyshots
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Geen zee te hoog voor Rolls-Royce surfplank

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.