Autonieuws

BMW gaat vol in de aanval

Het is nogal een ambitieus plan van BMW-topman Harald Krüger om de komende twee jaar veertig – deels nieuwe en deels vernieuwde – modellen op de markt te brengen. Een ongekende tour de force van de Beierse autofabrikant, die hiermee de concurrentie met de andere Duitse krachtpatser Daimler aan wil gaan. Ondanks de mooie verkoopcijfers van BMW zijn ze de koppositie in het premiumsegment kwijt geraakt aan de fabrikant uit Stuttgart, die onder andere verantwoordelijk is voor de productie van Mercedes-Benz. Naast de flinke uitbreiding van het assortiment wil BMW nog meer de focus leggen op het elektrisch rijden en het gebruik van nieuwe technologieën en diensten. Het autoconcern wil relevant blijven in de veranderende automarkt en de concurrentie, net zoals vroeger, een stapje voor zijn.

Strijd om de eerste plek

Sinds 2005 voerde BMW de lijst aan in het duurdere segment van de automarkt, maar hier kwam in 2016 verandering in. De autoproducent uit München heeft zijn nummer één positie vorig jaar voor het eerst in 11 jaar moeten afstaan aan Daimler. Door met name de sterke verkoopcijfers van Mercedes-Benz heeft Daimler de koppositie weten over te nemen. Ook het eerste kwartaal van 2017 belooft veel goeds voor Daimler. Met een stijging van 16 procent ten opzichte van het jaar ervoor, is dit meer dan voldoende om de nummer één positie vast te houden en BMW achter zich te laten. De stijging van 5,2 procent ten opzichte van vorig jaar, is voor de Beierse autofabrikant bij lange na niet genoeg om de koppositie terug te veroveren. Maar Krüger gaat vol in de aanval en doet er alles aan om de begeerde eerste plek in het premiumsegment terug te winnen. Naar eigen zeggen gaat BMW dit bewerkstelligen met het grootste modeloffensief uit de geschiedenis van het autoconcern. In 2017 en 2018 gaat BMW meer dan veertig nieuwe en vernieuwde modellen op de markt brengen voor de automerken BMW, Mini en Rolls-Royce.

Focus: elektrisch rijden

Naast de nieuwe modellen die de komende twee jaar uit de fabriek moeten rollen, is BMW ook bezig met het aanpassen van bestaande modellen voor de elektrische markt. Zo staat er een stekkerhybride versie van de Mini Countryman op de planning en wordt er gewerkt aan volledig elektrische uitvoeringen van de Mini Hatch en de BMW X3. BMW heeft zichzelf ten doel gesteld marktleider te worden op het gebied van elektrisch rijden. In 2025 verwacht de autoproducent dat 20 procent van de afzet gerealiseerd wordt door modellen met een elektromotor. Deze toekomstvisie wordt onder andere verwezenlijkt met de ontwikkeling van de iNext, het eerste model dat zal beschikken over een volledig nieuwe architectuur, geschikt voor zowel elektrisch rijden als voor een traditionele motor. Hoewel Mercedes-Benz momenteel slechts één volledig elektrisch aangedreven auto in het assortiment heeft, wordt ook bij Daimler de productie opgeschroefd, met als doel in 2022 tien elektrische auto's op de markt te brengen.

BMW nummer één occasionmarkt

BMW mag dan misschien zijn nummer één positie in de lijst met best verkopende auto's in het hogere segment kwijt zijn, op de occasionmarkt voert de Beierse autofabrikant de lijst nog aan. De 5-serie staat op de eerste plaats op occasionplatforms zoals Autotrader.nl als meest gezochte auto in het hogere middenklasse segment. De BMW 5-serie wordt overigens op de voet gevolgd door de Mercedes-Benz E-klasse die op de tweede plaats in dit overzicht staat. Ook als leasewagen scoort BMW altijd goed en bij onze zuiderburen werd de BMW 5-serie zelfs bekroond tot Lease Car of the Year 2017.

Van autoproducent tot app-ontwikkelaar

BMW voert niet alleen een concurrentiestrijd met Daimler, de autoproducent wil ook relevant blijven op de veranderende automarkt. Elektrisch rijden speelt hierin een grote rol, maar ook het aanbieden van andere producten en diensten wordt steeds belangrijker om de consument te kunnen blijven bereiken. Diensten zoals Uber en MyTaxi zijn eenvoudig te gebruiken via een app en maken de noodzaak tot het bezitten van een auto in een stedelijke omgeving nagenoeg overbodig. Om deze consumenten toch te voorzien in hun behoeften heeft BMW een eigen dienst opgezet: DriveNow. DriveNow is een carsharing app waarmee eenvoudig en snel een auto gereserveerd kan worden. De app geeft je een overzicht van de dichtstbijzijnde DriveNow auto die met een speciale chip geopend wordt. Maar ook in de carsharing branche lukt het BMW maar niet om Daimler van zich af te schudden. Het autoconcern van Mercedes heeft namelijk een eigen dienst gebaseerd op hetzelfde principe genaamd Car2go. Niet alleen is de strijd om de nummer één positie in het premiumsegment tussen BMW en Daimler nog niet gestreden, ook op het gebied van elektrisch rijden en carsharing blijven de twee Duitse autogrootmachten aan elkaar gewaagd.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW velgen - de trend van zilver naar zwart

Autonieuws
BMW velgen - de trend van zilver naar zwart
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Patenten tonen alvast BMW 8-serie Cabrio en Gran Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.