Autonieuws

Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8

Vriend en vijand werden verrast toen Spyker onlangs aankondigde een heuse wereldprimeur te onthullen tijdens de Autosalon van Genève. Velen dachten immers dat het sportwagenmerk de handdoek al definitief in de ring had gegooid. Niet dus en we hadden het kunnen weten. Hoe dan ook, dit is de première waar Spyker op doelde: de C8 Preliator Spyder. Met de medegroeten van Christian von Koenigsegg.

Déjà vu-alert! Een jaar geleden eiste Spyker immers ook al vanuit 't niets enkele tientallen vierkante meters beursvloer op in Genève. Toen met de Coupé van de C8 Preliator, om er daarna nooit meer iets van te vernemen. Tot nu min of meer, want – op een weinig verhullende teaser na – zie hier de dakloze versie van diezelfde C8. Pre-orders worden maar al te graag aangenomen. Zoveel mogelijk en per direct. Blijven die (wederom) uit, dan is dit allicht de laatste stuiptrekking van Spyker. Al zeg nooit nooit...

Spyker-moe
Eén ding moet je Spyker nageven: de auto's die voortbrengt kennen een lange houdbaarheidsdatum. Want zeg nu zelf: de nu gepresenteerde C8 Preliator Spyder zou nog altijd elke oprit en woonhuis opsieren, terwijl het eigenlijk een opgewarmde maaltijd uit 2009 betreft. Althans, die indruk wordt gewekt, want het koetsdesign – weliswaar zonder dak – doet nog altijd heel sterk denken aan de C8 Aileron uit dat jaar. Of dit een verstandige zet is van Victor Muller is een tweede… In de wandelgangen hoor je gewoon dat menigeen langzamerhand Spyker-moe is. En dat werkt allesbehalve in het voordeel als je als automerk wilt opkrabbelen uit een diep dal. En dan drukken we ons nog zachtjes uit.

Verrassing!
Zie je tegenwoordig dan alles van Spyker van mijlenver aankomen? Kennelijk niet. Want wat blijkt: de aanjager van de C8 Preliator Spyder is niet een V8 van Audi, zoals dat sinds de heroprichting is geweest, maar eentje van – jawel – Koenigsegg.

5.0 liter groot is het blok en 600 pk sterk bij een koppel van 600 Nm. De motorendeal werd zowaar live op de Spyker-stand in Genève beklonken. Met Christian von Koenigsegg hoogstpersoonlijk aan Muller's zijde. Schakelen verloopt gelukkig nog wel altijd op vertrouwde en zeer fraaie wijze, namelijk manueel, via een versnellingspook zoals eigenlijk enkel Spyker die kan vormgeven.

Geduld gevraagd
Muller zelf is uiteraard vol lof over de Spyker C8 Preliator Spyder, en – zelfs na alle luchtkastelen die hij ooit beloofde – siert dat hem. Hoeveel hij er van de Preliator Spyder denkt te verkopen? Honderd. Wie weet. Zeker is in elk geval dat de kopers van een exemplaar niet ongeduldig van aard moeten zijn. De productie van de Preliator Spyder vangt op zijn vroegst pas aan vanaf medio 2018.

Gerelateerde artikelen

Fotogallery Spyker C8 Aileron (Spyder)

Fotogalleries
Fotogallery Spyker C8 Aileron (Spyder)
> Artikel lezen

[UPDATE] Spyker-boedel wordt geveild: nu echt over en uit?

Autonieuws
Spyker-boedel wordt geveild: nu echt over en uit?
> Artikel lezen

Spyker Squadron: jaar rust voor ontwikkeling C8 Aileron GT

Autonieuws
Spyker Squadron: jaar rust voor ontwikkeling C8 Aileron GT
> Artikel lezen

Spyker: winst, verlies en grote productieplannen

Autonieuws
Spyker: winst, verlies en grote productieplannen
> Artikel lezen

Spyker C8 Aileron zwaait uit als LM85

Autonieuws
> Artikel lezen

Fraaie fotosessie Spyker C8 Aileron

Autonieuws
Fraaie fotosessie Spyker C8 Aileron
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.