Autonieuws

Ford GT Competition Series gaat hardcore

Sommige dingen zijn volstrekt overbodig in een supercar. Airconditioning, een audio-installatie, bekerhouders en zelfs isolatie, om er enkele te noemen. Strikt genomen allemaal ballast. Ferrari-klanten die er net zo over denken moeten bij die renstal vragen naar Stradale of Scuderia en bij Lamborghini naar SV of Superleggera. En ook Ford biedt nu zo'n uitgeklede versie van de GT aan, genaamd Competition Series.

In de lichtgewicht Ford GT Competition Series (CS) moet je het dus stellen zonder comfort verhogende zaken, zoals airconditioning, opbergvakjes, bekerhouders en allerhande multimedia. Enkel hetgeen wat relevant is om snelheid te maken en de veiligheid te bewaken is van de partij.

Naast het demonteren van de overbodige prullaria worden sommige onderdelen van de CS door Ford Performance vervangen door lichtere exemplaren van plastic en carbon. De motorkap en de steunen daarvan bijvoorbeeld, maar ook het glaswerk dat goed zicht biedt op de motor en het uitlaatsysteem. Die laatste is bij de hardcore GT zelfs opgetrokken uit titanium. Ook de bouten waarmee de carbon-velgen van de CS worden vastgeschroefd zijn van dit exotische materiaal gemaakt.

Waarom?
Visueel wijkt de Competition Series enkel subtiel af van de overige seriemodellen. Aan de A-stijl, spiegels, motorkap en het dak herken je de lichtgewicht versie aan zijn carbonstructuur, alsook de glossy details her en der. Onder de doorzichtige motorcover verandert er niets. De dubbel geblazen 3.5 liter V6 produceert nog steeds 647 pk en 746 Nm koppel. Zelfs de topsnelheid van 347 km/h is gelijk met de 'gewone' GT.

Vanwaar dan al deze moeite vraag je je allicht af. Simpel: snellere (tussen)acceleraties en daarmee scherpere rondetijden op het circuit. Een hogere topsnelheid is daarvoor niet zozeer nodig. De meeste circuits bevatten immers geen recht stuk dat daarvoor lang genoeg is. Snelle bochten en andere kwieke doordraaiers daarentegen…

Zeer exclusief
Hoeveel het dieet uiteindelijk opbrengt, meldt Ford overigens niet. De normale GT legt zonder chauffeur en vloeistoffen 1.360 kg in de weegschaal. En ook naar de prijs is het raden. Sowieso zou je die meteen weer kunnen vergeten. Ford biedt de GT Competition Series alleen in Noord-Amerika aan.

Gerelateerde artikelen

Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel

Autonieuws
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel
> Artikel lezen

Bloedsnelle Alfa Romeo Giulia Coupé in de maak

Autonieuws
Bloedsnelle Alfa Romeo Giulia Coupé in de maak
> Artikel lezen

Volledig digitale dashboard Ford GT is meer dan een gimmick

Autonieuws
Volledig digitale dashboard Ford GT is meer dan een gimmick
> Artikel lezen

Alfa GT eindelijk met 1.8 TwinSpark

Autonieuws
Alfa GT eindelijk met 1.8 TwinSpark
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.