Autonieuws

Ford autonome auto

Hersenbreker: hoe wakker zien te blijven in autonome auto?

In 2021 wil Ford haar eerste zelfrijdende auto lanceren. Dat duurt niet eens zo bijster lang meer, maar er is nog veel werk aan de winkel. De stapel wordt steeds kleiner. Maar soms stijgt 'ie weer. Omdat nieuwe issues aan het licht zijn gekomen. Zoals nu. Het verhaal gaat namelijk dat Ford's testrijders soms moeite hebben om wakker te blijven achter het stuur van de autonome Mondeo's.

Hersenbreker: hoe wakker zien te blijven in autonome auto
Ford is koortsachtig aan het programmeren en testen om haar autonome auto bijtijds klaar te krijgen. Maar nu heeft zich een probleem voorgedaan die nog niet eerder aan het licht kwam en al voor heel wat hersenbrekers heeft gezorgd tijdens de ontwikkeling: hoe kan worden voorkomen dat testrijders indutten wanneer ze met prototypes op pad zijn voor praktijktests? Laat staan de toekomstige, ongetrainde bestuurders vanaf 2021?!

Alerte back-up is vereist

Ford streeft er uiteindelijk naar dat autonome auto's geen stuur, pedalen en een schakelpook meer hoeven bevatten. Voor de eerste generatie autonome auto's, ook die van Ford, zal dat echter nog een droombeeld zijn. Voorlopig zal een menselijk brein moeten kunnen ingrijpen als er toch onverhoopt een kink in de kabel optreedt. Wie kent de horrorverhalen rond Tesla's Autopilot immers niet? Vandaar dat testrijders nu en in de toekomst consumenten nog steeds en te allen tijde zeer waakzaam moeten blijven achter het stuur.

Wat nu?!

Om te zorgen dat je als 'back-up'-bestuurder niet indommelt, nam Ford al behoorlijk drastische maatregelen. Ze lopen uiteen van een trillend stuur en vibrerende stoelen en gordels tot – letterlijk – het kunnen afgaan van de toeters en bellen aan boord.

“Vroeg of laat krijgt de bestuurder vertrouwen in de technologie en dwaalt de aandacht af”


Volgens de baas van Ford's ontwikkelingsafdeling, Raj Nair, haalt het allemaal niets uit. 'Vroeg of laat krijgt de bestuurder vertrouwen in de technologie en dwaalt de aandacht af', liet Nair aan het gerenommeerde persbureau Bloomberg weten. Over dé oplossing is Ford zich nog aan het beraden. Net als andere fabrikanten die werken aan een autonome auto waarschijnlijk.

Verschillende autonome klasses

Autonoom rijdende auto's worden binnen de industrie trouwens gecategoriseerd in verschillende klasses annex niveaus. Die gaan momenteel van niveau 1 tot 5. Auto's van het eerste niveau bestaan eigenlijk al, zeg maar de semiautonome auto's zoals de BMW 7-serie en Mercedes E-klasse. Die kunnen in bepaalde omstandigheden, een file bijvoorbeeld, zoal zelf accelereren, sturen en remmen zonder interventies van de bestuurder.

Auto's van niveau 2, zoals de Tesla Model S, kunnen nog wat meer handelingen op eigen houtje verrichten, terwijl het omslagpunt bij niveau 3 zal zitten. Vanaf dit niveau zou een auto het leeuwendeel om veilig van A naar B te kunnen rijden uit handen kunnen nemen. Ford overweegt echter om auto's van niveau 3 over te slaan. Het merk focust zich op niveau 4 en 5, waarbij computers alles kunnen reguleren. Maar of dit stadium ooit bereikt zal worden?

Utopie?

Over auto's in de hoogte autonome klasses heerst namelijk nog veel onduidelijkheid, waaronder met name hoe om te gaan met talloze (gevaarlijke) haken en ogen. Dat het mogelijk is om auto's te maken die verkeer kunnen analyseren, is inmiddels bewezen. Maar voorlopig heeft nog geen autofabrikant het gepresteerd om een auto te bouwen die noodgedwongen een stukje berm moet meepakken om een obstakel te vermijden en vooraf heeft kunnen inschatten of deze niet zeer drassig is, met alle mogelijke gevolgen van dien. Oftewel, een auto die ooit alles zelf kan oplossen zou wel eens een utopie kunnen blijken.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hersenbreker: hoe wakker zien te blijven in autonome auto

Zoeken

Merk- & modeldossiers