Autonieuws

Auto van de toekomst is een meedenkend voorwerp

CES 2017: zo rijden we erbij in de toekomst

Gerben Witten 6 januari 2017

De Consumer Electronics Show (CES) is al lang geen louter televisie- en hifi-feestje meer. Elk gebruiksvoorwerp dat op opzienbarendste wijze functioneert wanneer er elektrische spanning doorheen wordt gejaagd is er heden welkom. Creatieve autofabrikanten des te meer, want die worden door heel wat tech-bedrijven beschouwd als dé inspiratiebron voor de ganse elektronica-industrie. Een rol die autofabrikanten graag krijgen toegedicht, wat bijzondere toekomstvisies oplevert. Hier een greep uit de voertuigen die momenteel in Las Vegas schitteren. Auto’s kun je ze immers amper nog noemen…

BMW i Inside

BMW i Inside
BMW i Inside
BMW i Inside

Omdat het bij de auto van de toekomst al meer om de binnenkant draait, heeft BMW slechts een ‘halve’ conceptcar meegenomen naar Las Vegas. Uiteraard kan de BMW i Inside Concept geheel autonoom rijden (maar bevat nog wel een stuurwiel voor het geval dat) en dat geeft de inzittenden de gelegenheid hun tijd anders te besteden wanneer ze onderweg zijn. Spelen met de BMW HoloActive Touch bijvoorbeeld, de opvolger van Gesture Control, bekend uit de nieuwe 7-serie. Bij dit revolutionaire infotainmentsysteem zweven de virtuele autofuncties als het ware door het interieur, daar waar nomaliter het dashboard bevindt. Uitgespeeld met die Minority Report-achtige taferelen? Pak dan eens een ouderwets boek van de plank in de dorpel.

Toyota Concept-i

Toyota Concept-i
Toyota Concept-i
Toyota Concept-i

Hét algemene goede voornemen van de mens is toch wel dat we allemaal wat hartelijker en aardiger tegen elkaar moeten zijn. Toyota haakt daar op in met de Concept-i, een studiemodel dat zijn inzittenden vriendelijk begroet bij het instappen en zelfs in staat is menselijke emoties te herkennen en daarop te anticiperen. Binnenin hebben de Japanse crea-bea’s willen uitpakken met een gezellig en knus interieur. Vandaar een minimum aan displays, al is de Concept-i wel degelijk verbonden met de (online) realiteit.

Hyundai Health Vision Cockpit

Hyundai Health Vision Cockpit
Hyundai Health Vision Cockpit
Hyundai Health Vision Cockpit

Net als Toyota is ook Hyundai erop uit de mens lekker(der) in zijn vel te laten zitten. De naam van haar CES-studie zegt daarin eigenlijk al veel: Health Vision Cockpit, die optreedt als een soort mobiele huisarts. Zo monitoren slimme sensoren aan boord de vitale functies van de inzittende(n). Wordt er bijvoorbeeld stress gedetecteerd, dan schiet de Health Vision in een van zijn uiteenlopende ‘Mood Bursts’ om die koe bij de horens te vatten. Dat kan via een specifieke sfeerverlichting of kalmerende parfumeur zijn maar, wanneer concentratie op de weg is vereist, ook aan de hand van het anticiperende meubilair. De zitpositie en stuurwiel zullen dan automatisch in een actievere ‘rechtop’-houding worden geplaatst. Handig.

Chrysler Portal

Chrysler Portal
Chrysler Portal
Chrysler Portal

Chrysler heeft wel de moeite genomen om een nog enigszins realistisch exterieur om haar CES-primeur te draperen. Toch, ook bij de Portal Concept draait het eigenlijk om de binnenkant. Zoals het een Amerikaanse MPV annex mini-van betaamd is die zeer ruim en veelzijdig. En autonoom. Stoelen kunnen in verschillende configuraties worden geplaatst en het vele glaswerk rondom doet de rest voor een optimale comfortzone. Bijzonder is de gezichtsherkenning en stemherkenning. Wie zoet is krijgt lekkers via de multimedia aan boord, wie stout is de roe. Zoiets.

Honda NeuV

Honda NeuV
Honda NeuV
Honda NeuV

Auto’s die meedenken en -voelen schijnen het helemaal te worden. Ook Honda is daarvan overtuigd. Haar kekke, uiteraard elektrische NeuV is, net als de creaties hierboven, namelijk ook in staat zich aan te passen aan het humeur van de bestuurder dan wel overige inzittenden. Het empathische brein van de NeuV heeft zelfs een eigen naam: HANA. Gossie, wat lief. Lief is ook dat de NeuV speciaal is ontwikkeld om te delen met volstrekt vreemden. Als een (stads)deelauto dus.

Gerelateerde artikelen

Voor wie van kamperen én motorrijden houdt

Lifestyle & design
Voor wie van kamperen én motorrijden houdt
> Artikel lezen

Stoere Ford Ranger Raptor toch naar Nederland

Autonieuws
> Artikel lezen

Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland

Autonieuws
Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland
> Artikel lezen

Deze Scania zoekt jonge truckers

Lifestyle & design
> Artikel lezen