Autonieuws

Jaaroverzicht: het beste van 2016

Dit zijn dé autogebeurtenissen in 2016 die het meest bijblijven

Redactie31 december 2016

Hoeveel nieuwe dan wel vernieuwde auto’s zullen er elk jaar gepresenteerd worden? 100? 150? Misschien wel ruim over de 200? Het lijkt niet op te houden. Nog maar te zwijgen over de vele auto-gerelateerde gebeurtenissen. Wij zijn de tel telkens halverwege het jaar al kwijt. Jij? Er valt hoe dan ook niet een selectie te maken van de auto’s en automomenten die het meest zijn bijgebleven in 2016. Geheid dat je er eentje of meerdere over het hoofd ziet. Toch, dit zijn dé tien volgens ons.

Peugeot 3008 1

Peugeot 3008

Misschien wel dé verrassing van het jaar, de nieuwe Peugeot 3008. Niet omdat hij voortaan een SUV is in plaats van een MPV, maar omdat de Fransoos op alle fronten zulke stappen zet dat hij opnieuw de kaarten binnen zijn segment heeft opgeschud. Hoeveel auto’s lukt dat andermaal?!

Ferrari J50 2

Ferrari J50

Het feit dat nieuwe auto’s slechts zelden nog als een complete verrassing uit de doos springen, begeleidend door groots vuurwerk en kleurrijke confetti, behoort tot onze grootste teleurstellingen van het jaar. Alleen daarom al was de Ferrari J50 een op-en-top geluksmomentje. De waanzinnige uitstraling van deze exoot doet de rest.

Bugatti Chiron 3

Bugatti Chiron

Het levensverhaal van de Bugatti Veyron is zo uniek, groots en ongekend dat de Chiron eigenlijk alleen maar zou kunnen tegenvallen. Toch doet hij dat niet, ook al zijn de geboekte resultaten niet langer wereldschokkend. Zoiets verdient louter respect.

Citroën C3 4

Citroën C3

Dit jaar transformeerden er twee nieuwkomers van muurbloempje tot een van de leukste meisjes van de klas. De nieuwe C3 is er daar één van. Dit is een Citroën zoals een Citroën moet zijn!

Toyota C-HR 5

Toyota C-HR

Je kunt van de C-HR vinden wat je wilt, Toyota verfrissende kijk op zichzelf en datgeen wat er momenteel te koop is op de crossover-markt is op zijn minst toe te juichen. Los van dit alles rijdt de C-HR ook nog eens enthousiasmerend, dus hij verdient een plekje in deze lijst.

Renault Alpine 6

Renault Alpine

Helaas valt een herrezen automerk vaak weer net zo hard als dat het is opgestaan. Eventjes zag het ernaar uit dat dit ook met Alpine stond te gebeuren, maar ex-partner Caterham heeft van nature nooit veel in de melk te brokkelen en Renault is niet van gisteren. Doorgaans betekent dat iets goeds, dus kom maar op met die nieuwe, veelbelovende Alpine!

The Grand Tour 7

The Grand Tour

Is er een onderwerp in 2016 vaker besproken bij de koffiemachine dan The Grand Tour? Kan ons niet voorstellen. Bij de barbier, in de wachtkamer van de tandarts, de kindercrèche, zelfs schoonmoeder stipte het eventjes aan tijdens haar klessebessessies. Je kon niet om de nieuwe autoshow van de ex-Topgear-presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May dit jaar? En wij zodoende hier ook niet.

Renault Scénic 8

Renault Scénic

De MPV is op sterven na dood. Althans, dat dacht iedereen, inclusief de auto-industrie zelf. SUV en crossover is wat men wil nu. Nederlands tekentrots, Laurens van den Acker, gooit met de nieuwe Renault Scénic een balletje op die ons hierover laat peinzen.

Aston Martin DB11 9

Aston Martin DB11

De liefdesbaby van 2015 is de Aston Martin DB11. Met afstand en volgens ons dan. Britse klasse – eindelijk – gecombineerd met Duitse degelijkheid (namens Mercedes-AMG). Aan het lijnenspel moeten we nog eventjes wennen, maar dat komt wel. Go, Aston Martin, go!

Volvo S90/V90 10

Volvo S90/V90

Als er één automerk is die furore maakte in 2016 dan is het Volvo wel. Nog meer dan vorig jaar, toen het de nieuwe XC90 voorstelde. Dankzij de nieuwe S90 en V90 (Cross Country). Dit heeft niets met typisch Nederland, Volvo-land te maken. Ook in Duitsland slaat het autohart eventjes over.

Audi Q2 11

Audi Q2

Al jaren zeuren we om een Audi met een verfrissend design, bij voorkeur olijk. En nu is die er eindelijk, Q2 geheten. Dat de Q2 voelt, ruikt en rijdt als een doorsnee Audi, dat is dan ineens extra mooi meegenomen.

Nissan Micra 12

Nissan Micra

Samen met de Citroën C3 het lelijke eendje die een mooie zwaan werd. Of de nieuwe Nissan Micra net zo leuk rijdt als ‘ie eruitziet, gaan we binnenkort ervaren. Voor nu is het alvast 1-0 voor de Japanners.

Alfa Romeo Giulia 13

Alfa Romeo Giulia

In 2015 stond -ie nog in onze top-teleurstellingen. Nu blijkt eens te meer dat er veel kan gebeuren in een jaar tijd. Want voilà, het is toch nog goed gekomen met de Alfa Romeo Giulia. Niet zonder imperfecties, maar dat hoeft ook niet om het hart van (vroegere) Alfisti weer op hol te krijgen. Als de Giulia maar lekker stuurt, en dat doet ‘ie!

Gerelateerde artikelen

Het bijzondere verhaal van een zoon die 722 km/h reed in een 50-jaar oude Challenger 2

Autonieuws
> Artikel lezen

Vredestein gaat voor originaliteit met speciale youngtimers-banden

Autonieuws
> Artikel lezen

Pirelli's F1-band doet ook prima dienst als klankkast

Lifestyle & design
> Artikel lezen

BMW: 'Nieuwe 3-serie wordt weer een echte rijdersauto'

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoeveel pk voor nieuwe Ford Focus ST?

Spyshots
> Artikel lezen