Autonieuws

Denk je eraan te wisselen naar winterbanden?!

Denk je eraan te wisselen naar winterbanden?!

Het is dan wel een fantastische nazomer geweest, de temperaturen buiten dalen nu toch wel met rasse schreden. Een graad of 3 à 4 in de vroege ochtend, op het moment dat je naar je werk rijdt, is al heel normaal. En je weet: hoe verder in het najaar, hoe kouder, natter en daarmee glibberiger op de weg. Nog maar te zwijgen over de reële kans op sneeuw en ijsvorming. Daarom kan het niet vaak genoeg gezegd worden: wissel je zomer- voor winterbanden.

Wat verschilt de winter van de zomerband?
Op het eerste oog lijkt een zomerband sprekend op een winterband. Nogal wiedes, want beide zijn rond en gemaakt van (zwart) rubber. De verschillen zijn dan ook vooral onzichtbaar, wat niet wil zeggen dat er geen optische verschillen zijn. Integendeel.

Zo bevat het loopvlak van een winterband diepere groeven en beduidend meer lamellen en is het design alsmede de plaatsing ervan anders dan bij een zomerband. Dit om ervoor te zorgen dat water beter en sneller wordt afgevoerd en daarmee de tractie en grip wordt verhoogd. Ook zorgen deze toepassingen voor een betere stabiliteit van de auto bij slechtere weers- en wegomstandigheden.

Waar ligt het omslagpunt qua temperatuur?
Veel automobilisten denken dat winterbanden alleen nuttig zijn wanneer het regent of sneeuwt. Dat is niet waar. Een winterband bewijst zijn voordelen ook wanneer de winterzon zich goed laat zien en het droog is. Zodra het kwik onder de 7 graden daalt, wint de winterband het qua prestaties van een zomerband. Het loopvlak van die laatste wordt bij lage temperaturen namelijk relatief hard in tegenstelling tot de rubbersamenstelling van een winterband. Die blijft bij kouder weer ook soepel met als resultaat een betere grip en tractie en daarmee meer veiligheid.
“Winterbanden kunnen ook mooi zijn. Neem de Wintrac xtreme S van Vredestein.”
Winterbanden voor sportieve auto's
Nu moet je niet ineens gaan denken dat 300 km/h rijden ook prima lukt in de wintermaanden. Maar het kan wel. Zo heeft Vredestein de Wintrac xtreme S ontwikkeld, speciaal voor performance-auto's. Deze hightech winterband doet niet onder voor een vergelijkbare zomerband en heeft een snelheidsindex die tot 300 km/h loopt. Mooi meegenomen en uniek is dat het legendarische tekenhuis Giugiaro verantwoordelijk is voor het design van het loopvlak. Zo oogt de Wintrac xtreme S ook nog eens uiterst fraai onder je bolide. Helemaal als het lichtjes heeft gesneeuwd en de stijlvolle groeven en lamellen optisch meer bloot komen te liggen door het maagdelijk witte goedje. Want zeg nu zelf: een scherpzinnig oog laat zich niet verrassen door Koning Winter.

Gerelateerde artikelen

Voor wie van kamperen én motorrijden houdt

Lifestyle & design
Voor wie van kamperen én motorrijden houdt
> Artikel lezen

Stoere Ford Ranger Raptor toch naar Nederland

Autonieuws
> Artikel lezen

Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland

Autonieuws
Super Golf-GTI (290 pk) komt naar Nederland
> Artikel lezen

Deze Scania zoekt jonge truckers

Lifestyle & design
> Artikel lezen