Autonieuws

Gereden | Peugeot 3008

Peugeot heeft al eventjes geen compleet nieuwe auto voorgesteld. Maar nu is er de 3008, de tweede generatie. Een volwaardige SUV dit keer, waar er inmiddels legio van zijn. Is dat nu wel zo verstandig?

Was de eerste generatie nog een kruisbestuiving tussen een MPV en een SUV (compleet met dubieuze looks), de nieuwe 3008 zet vol in op de SUV-koper. Om alvast te verklappen: die voelt zich lekkerder in deze Peugeot.

Luxe uitstraling
Aan alles is te merken dat Peugeot geen half werk heeft willen afleveren met de 3008. Dat begint al bij het exterieur dat rijk is aan stijlkenmerken, twists en andere designgekkigheidjes. De koets is daardoor een stuk spannender dan de meeste auto's in dezelfde klasse, maar bovenal oogt de 3008 er duurder door dan 'ie eigenlijk is. Er staat écht een auto.

Van Duitse klasse
Open de portieren en de 3008 gaat nog even door met imponeren. Was het interieur van de vorige generatie al fraai, de nieuwe slaat echt alles. De mix en gelaagde opbouw van kunststoffen en authentieke materialen als hout, alcantara of stof, toegepast op Peugeot's toch al eigenaardige dashboard verwacht je niet in deze klasse. In een - tweemaal zo kostbare - Audi daarentegen...
“De Peugeot 3008 oogt duurder dan 'ie eigenlijk is”

Over 'Audi & co' gesproken. De zogeheten i-Cockpit heeft een evolutie ondergaan. Het stuur is nog evenzo klein (en fijn), maar daarachter prijkt nu een gelikt digitaal instrumentarium dat tegelijk uiteenlopende informatie kan weergeven. In elke 3008! En ja, dit is een directe veeg richting de Tiguan waarbij de Volkswagen Virtual Cockpit optioneel is. Maar ook de Q3, X1 en GLA kunnen zich uitgedaagd voelen. Franse bescheidenheid op haar best dus.

Rijden
Hoewel de 3008 ook best stoer kan zijn, bij zoveel pracht en praal past een comfortabel rijgedrag. Dat overheerst dan ook. De wegligging is altijd goed, al zijn er wel degelijk verschillen tussen de motorversies. Waar de 180 pk sterke 2.0 HDi-diesel de auto voelbaar stevig(er) tegen het asfalt duwt, trakteert de lichtere 1.2 driecilinder-benzine op een veel levendiger rijgedrag. 200 kilogram is dan ook een significant gewichtsverschil, waardoor de 130 pk van de driepitter zowaar pittiger worden losgelaten dan de - op papier - veel krachtigere viercilinder-diesel.

Een vleugje extra scherpte wordt geboden via de Sport-mode, maar zo dynamisch als een Sportage of CX-5 kunnen zijn wordt het nooit. Daarvoor blijft de besturing niet alleen te afstandelijk, maar moet er sowieso nogal veel gestuurd worden alvorens de 3008 van richting verandert.

Meer weten over de nieuwe Peugeot 3008? Lees het binnenkort in de uitgebreide rijtest.

Gerelateerde artikelen

Auto van het Jaar 2017: de Peugeot 3008

Autonieuws
Auto van het Jaar 2017: de Peugeot 3008
> Artikel lezen

Peugeot slaat handen ineen met Focal

Autonieuws
Peugeot slaat handen ineen met Focal
> Artikel lezen

Minimaal 28 mille voor nieuwe Peugeot 3008

Autonieuws
Prijzen Peugeot 3008
> Artikel lezen

Sportief duo: Peugeot 3008 GT & GT Line

Autonieuws
Sportief duo: Peugeot 3008 GT & GT Line
> Artikel lezen

Peugeot 3008 DKR is klaar voor Dakar 2017

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.