Autonieuws

Auto zonder spiegels een stap dichterbij

Er is een doorbraak in de daadwerkelijk introductie van auto's zonder conventionele buitenspiegels. In Japan is wetgeving goedgekeurd waardoor auto's met camera's als buitenspiegel de weg op mogen. En daarmee neemt het land een voorsprong op de rest van de wereld.

Autodesigners hebben een hekel aan buitenspiegels. Op conceptcars zijn ze niet zelden herleid tot een absoluut minimum. Of ze zijn er helemaal niet. Maar in de praktijk is dat volkomen anders.

Almaar grotere spiegels
Buitenspiegels op auto's zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Een zaak die autofabrikanten maar zelden vrijwillig doen. De grotere buitenspiegels vangen immers flink meer wind en in tijden dat CO2-uitstoot zo belangrijk is dat zelfs een grammetje een hoop verschil kan maken werkt dat niet bepaald in hun voordeel.

Waarom zijn ze er dan, die grote buitenspiegels? Wel, omdat het moet natuurlijk. Onder meer Europa verzon een ingewikkelde formule waarin de buitenspiegel naast minimumafmetingen ook nog eens een relatie heeft met het frontale oppervlak van de auto. En dan krijg je soms van die grote exemplaren dat ze dikwijls het zicht naar voor belemmeren. Maar ze geven tegelijk de indruk (want je ziet eigenlijk vooral meer naar boven en onder en niet eens zo veel meer opzij) van meer te zien, waardoor de wetgever denkt de veiligheid te verhogen.

En zonder spiegels?
De spiegel elimineren zou dus, zeker als je het over het complete wagenpark bekijkt, heel wat verbruiksvoordeel kunnen opleveren. Maar het is ook nog eens simpelweg mooier. Heel eenvoudig is dat echter nog niet. In Europa is het, op een uitzondering na, verboden. Japan doet dan ook een slimme stap en laat zich eens te meer als technologieland zien door voorop te lopen en de camera als buitenspiegel goed te keuren.

Behalve dat het esthetische voordelen heeft en gunstig is voor het verbruik is de camera ter vervanging van de buitenspiegel ook nog eens veiliger. Je kunt een veel beter beeld genereren en ook in het donker heb je er voordelen van. Wat allemaal? Dat lees je ook in ons eerder verschenen artikel.

Overigens verwachten we dat het in Europa niet lang zal duren voordat hier ook de goedkeuring komt. Naar verwachting gaat de EU in 2017 al overstag. En dan kunnen de vele merken die hun conceptcars al met camera's hebben uitgerust eindelijk het productiestadium aankondigen.

Gerelateerde artikelen

Cadillac streamt beeld naar je binnenspiegel

Automultimedia
Cadillac streamt beeld naar je binnenspiegel
> Artikel lezen

Coole gadget: Bluetooth speaker in MINI-spiegel

Lifestyle & design
Union Jack
> Artikel lezen

9 autotechnologieën afkomstig uit de Formule 1

Overige
1. Aerodynamica
> Artikel lezen

Opel werkt aan ooggestuurde verlichting

Autonieuws
Opel werkt aan oogbestuurde verlichting
> Artikel lezen

Vervangen camera's de autospiegels?

Autonieuws
Vervangen camera's de spiegels in onze auto's?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.