Autonieuws

Amsterdam verwelkomt Londonse Taxi (in 2018)

De London Taxi is een icoon. Zelfs als je nog nooit in de Britse hoofdstad bent geweest, kun je hem zo voor de geest halen. Niet? Dan is dit slechts een kwestie van tijd, want 's werelds bekendste taxi komt ook naar Amsterdam.

De London Taxi kent een rijke historie die helemaal teruggaat naar 1958. Toen werd door de Aston Motor Company de FX4 in het straatbeeld gebracht en bijna 40 jaar later kon men er nog steeds geen afstand van doen. Toch werd de klassieke en tevens meeste iconische taxi allertijden in 1997 vervangen door de LT1 TXI. Niet dat dit meteen te merken viel, want het design van de auto was amper veranderd, het werk van de Public Carriage Office. Dat bedrijf is namelijk verantwoordelijk voor de taxi's in de Britse hoofdstad en stelt hoge eisen aan zoal de afmetingen, de wendbaarheid en met name de veiligheid van de taxi's. Maar de voornaamste reden dat de TXI zoveel leek op de FX4 en zelfs diens voorganger, de FX3, was natuurlijk de inmiddels historisch verantwoorde vormgeving. Niet voor niets zal de nieuwe TX5, de toekomstige London Taxi, wederom slechts een evolutie op zijn voorganger(s) worden. Al is de aandrijflijn wel een stuk vooruitstrevender. Die is namelijk volledig elektrisch, weliswaar bijgestaan door een verbrandigsmotor die, indien nodig, als range extender fungeert.

Uitbreiden
Uiteraard is de Aston Motor Company tegenwoordig niet langer verantwoordelijk voor de bouw van de London Taxi. Dat bedrijf is inmiddels ter ziele. Decennia geleden al. Via enkele andere bouwers zijn de rechten op de fameuze taxi nu in handen van het Chinese Geely. Precies, het bedrijf dat ook eigenaar is van Volvo.

Geely heeft wilde plannen met de London Taxi. Binnen nu en twee jaar moet de (nieuwe) TX namelijk ook andere, grotere Europese steden gaan veroveren, waaronder Amsterdam. In totaal pompen de Chinezen een kleine 400 miljoen in dit ambitieuze project. Het geld wordt onder meer besteed aan de ontwikkeling van de TX5, alsmede het faciliteren van de implementatie van de taxi.

Nieuwe maatstaf?
Dat in het bijzonder Mercedes en Tesla niet zitten te springen om de komst van de nieuwe London Taxi, valt te begrijpen. De TX5 wordt, weliswaar net als de Model S, niet alleen op moderne wijze aangedreven, ook is 'ie een stuk ruimer dan de geijkte taxi's in ons land. Liefst zes personen passen erin de TX5 (waarvan al een conceptversie is gepresenteerd), zonder daarbij opgepropt te zitten. Bovendien heeft de Public Carriage Office reeds bepaald dat de London Taxi geen drempel moet vormen voor rolstoelgebruikers, en dat allemaal bij een geringe draaicirkel van nog geen 8 meter.

Gerelateerde artikelen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.