Autonieuws

Dag 3: Rambles in de zevende hemel op de Nockalmstrasse

Gerben Witten25 mei 2016

Dag drie al weer van de Ramble Rally 2016. Time flies when you're having fun. Hadden we gisteren trouwens wel gemeld dat de finish die avond in het altijd mooie Praag was? Bij deze dan alsnog. Momenteel staat het Ramble-wagenpark geparkeerd in het Oostenrijkse Feldkirchen, vlakbij het beter bekende Villach. Kortom, bijna 500 kilometer zuidelijker en tegen de grens van Italië en Slovenië aan. Het was dan ook wederom een dag vol afwisseling.

Hoe kun je 300 kilometer rijden over de snelweg toch leuk maken voor maar liefst 240 avonturiers? Wel, door ze de opdracht mee te geven onderweg zoveel mogelijk selfies te maken waarbij een auto van een Italiaans automerk de achtergrond siert. Niet in een fancy showroom en ook niet in sfeervolle musea, maar poedelnaakt in hun natuurlijke habitat. Alleen dan loopt de teller in het puntenklassement op. Dan nog. Appeltje-eitje, nietwaar? Alfa's en Fiats te over. Zelfs in het verrassend chauvinistische Tsjechië, waar het zwart ziet van de Felicia's, Fabia's, Octavia en Superb's, moet dit haalbaar zijn. Evengoed kunnen we geen Skoda's meer zien voorlopig.
“De Sölkpas: een welhaast goddelijke plakkaat asfalt, gelegen in een omgeving dat zowaar nog adembenemender is.”

Huilen om Lancia
Een Lancia betrappen zal al een stuk lastiger worden. Maar schier onmogelijk, welnee. Nou… daar heeft het anders wel alle schijn van. Het ene na het andere industrieterrein wordt uitgekamd. Hyundai's, Honda's, Renaults, ze staan er bij bosjes. De uitgestrekte parkeerterreinen van de Makro, Penny's Market en Kika dan? Wederom Duitse, Franse en Koreaanse merken te over. Zelfs het verkeer aan de andere kant van de snelweg wordt vakkundig gefilterd. 'Hé, een Rover 75!', klinkt het door de knusse cockpit van onze Toyota. 'Kijk, en daar een oude Saab!' Ja, die waren op een gegeven moment niet meer op twee handen te tellen. Idem dito wat betreft Jaguars. Maar een Lancia, ho maar. Als zelfs een drietal(!) officiële dealers ervan er niet eens eentje in de showroom heeft staan, weten we het zeker: Lancia is dood. Morsdood. En dat terwijl het zó mooi (nog) had kunnen zijn. Zij een glorieuze comeback, wij belangrijke punten voor het klassement. Het mocht niet zo zijn. Er wordt gehuild van binnen.

Tijd heelt alle wonden
Kilometers snelweg, daar kom je toch niet voor als je meedoet aan 'de ultieme roadtrip'? Klopt. Maar soms is het nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. Hoe wil je anders Europa's mooiste stuurmanswegen aandoen in 5 dagen? Per vliegtuig is immers ook zo wat. Begrip alom dus van de Rambles en ze hadden een perfect zoethoudertje niet te vergeten.

Zelf bakkeleien we vooral over hoe Lancia, ooit een gevierd automerk met een historie om ú tegen te zeggen, het zover heeft kunnen laten komen. Het is een raadsel dat waarschijnlijk nooit opgelost zal worden. Maar lang rouwen doen we hier niet om. Zodra we een bordje passeren met daarop Sölkpas zijn onze gedachtes al weer bij wat onze ogen zien. Een welhaast goddelijke plakkaat asfalt, gelegen in een omgeving dat zowaar nog adembenemender is. Toegegeven, bijzonder veel mee krijgen we hier niet van, want de manier waarop het asfalt voor zich uit kronkelt werkt op ons als een rode lap op een stier. Gas erop! De GT86 giert het uit van plezier. Hier zijn we voor gekomen. Hier is onze knalgele metgezel voor gemaakt!
“Kortom, we hebben dit stukje (Oosten)rijk vrijwel alleen. Supertoll!”

Walhalla voor stuurlui
Kan het nog spectaculairder dan dit? Tuurlijk, en dat gaan we in de komende dagen zien. De Ramble Rally belooft immers dat de volgende dag nog sensationeler is dan de dag ervoor. We geven het ze te doen. En dat het mogelijk is wordt niet veel later al bewezen na de hemelse rit van zonet. Diens naam? De Nockalmstrasse. Een vrij onbekende tolweg gelegen in het Nationalpark Nochberge. 34 kilometer lang is 'ie en goed voor een kleine 60 haarspeldbochten en daarnaast nog ontelbare derde en vierde versnellingsbochten. Nagenoeg onbewoonbaar is de bergpas en na 18 uur 's avonds hebben motorrijders pech. Enkel auto's worden dan nog toegelaten. Kortom, we hebben dit stukje (Oosten)rijk vrijwel alleen. Supertoll!

Morgenvroeg tussen 8 en 9 uur trapt al weer de 4de etappedag van de Ramble Rally 2016 af met opnieuw een breedte- en een lengtegraad. Welke avonturen er zijn beleefd en waar we s' avonds zijn gestrand? Dat kun je morgen lezen.

Gerelateerde artikelen

De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles

Autonieuws
De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles
> Artikel lezen

Nieuwe Suzuki Jimny: een echte terreinvreter

Autonieuws
Nieuwe Suzuki Jimny
> Artikel lezen

Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?

Autonieuws
Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?
> Artikel lezen

Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga

Autonieuws
Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
> Artikel lezen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen