Autonieuws

Mazda MX5 RF: met inklapbare hardtop

In New York heeft Mazda het doek getrokken van de MX-5 RF. Die laatste twee letters staan voor Retractable Fastback en duiden op de automatisch in te klappen hardtop.

De Mazda MX-5 RF is de opvolger van de MX-5 CC op basis van de vorige generatie. De nieuweling is feitelijk bezien niet eens een cabrio-coupé meer, want het achterste gedeelte van de dakconstructie verdwijnt voortaan niet meer uit het zicht. Enkel de middensectie van het dak klapt weg naar achteren. Oftewel, de MX-5 RF is eigenlijk een targa. Al is uit de afbeeldingen wel duidelijk dat de hele koffer in omgekeerde richting opent om het dakpaneel netjes op te bergen.

Ingenieuze dakconstructie
Leuk is dat de glazen achterruit ook separaat open kan zodat het cabriogevoel in de cockpit (ook in gesloten toestand) wordt versterkt. Net als het motorgeluid trouwens. Bovendien kan de hardtop geopend en gesloten worden tijdens het rijden tot een snelheid van 10 km/h uur.

Wordt er open gereden, dan is de bagageruimte nog altijd gelijk aan dat van de MX-5 met stoffen kap: 130 liter. Dat is geen kofferruimte verloren is gegaan, zegt zonder meer iets over de ingenieuze 4-delige dakconstructie van de RF.

Tikkeltje comfortabeler
Op het dak na verschilt de RF nauwelijks van de gewone MX-5. Enkel de stuurbekrachtiging en de wielophanging is speciaal voor de RF iets vriendelijker afgestemd. Tevens vindt Mazda het beter bij de doelgroep passen dat de RF wat stiller is onder het rijden. Vandaar dat er extra isolatie is toegepast aan de binnenzijde van het voorste en middelste dakpaneel.

Het motorgamma is gelijk aan dat van de MX-5 Roadster, te weten een 1.5 en 2.0 liter viercilinder-benzine met respectievelijk 130 en 160 pk. Een handbak is standaard, maar de tweeliter kan ook worden gecombineerd met een automaat.

Gerelateerde artikelen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Mazda viert feest met MX-5 25th Edition en chassis volgende generatie

Autonieuws
Mazda toont nieuw chassis in MX-5 25th Anniversary Edition
> Artikel lezen

Mazda laat de Japanse vlag wapperen op SEMA

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda MX-5 houdt zich nog eventjes verstopt

Autonieuws
Nieuwe Mazda MX-5 houdt zich nog eventjes verstopt
> Artikel lezen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.