Autonieuws

Gewetensusser: Lexus LC 500h

Een maand geleden stal Lexus de show in Detroit met de prachtige LC 500. Geen hybride en ook niet volledig elektrisch, maar voorzien een 'ouderwetse' achtcilinder. Bloedstollend of niet, dat zijn we niet meer gewend van Lexus. Wisten wij veel dat 'ie alsnog in het vat zat.

Update 18 februari 2016 - Eerder dan verwacht heeft Lexus de talenten van de LC 500h bekendgemaakt. Zoals we al vermoedden ligt er voorin de neus de aandrijflijn van de RX 450h, te weten een 3.5 V6 die samenwerkt met een elektromotor. Tezamen komen ze tot een systeemvermogen van 360 pk en daarmee is een sprint naar 100 km/h 'in minder dan vijf tellen' haalbaar.

Twee automaten
Bijzonder is de toepassing van twee transmissies. Achter de hybride-transmissie bevindt zich ook nog een 4-traps automatische transmissie. Deze versnellingsbak met échte versnellingen geeft volgens de Japanners meer snelheidsbeleving en geeft een meer lineair gevoel met het toerental van de benzinemotor. 'Het voelt net alsof je met een 10-traps automaat onderweg bent', aldus Lexus.

Verplichte kost
Dus toch nog een hybride. Lexus zal deze LC 500h geheten variant officieel wereldkundig maken op de Autosalon van Genève. Begin maart vangt die show aan en dan zullen de Japanners deze bloedstollende 'gewetensusser' officieel uit de doeken doen. Wat dat is de LC 500h stilletjes naast de louter V8-aangedreven uitvoering. Je hoeft namelijk echt niet te rekenen op een auto die iets terug schenkt aan Moeder Natuur. Op de emissiewaarde is het evenwel nog wachten.

Gissen
Naast een 477 pk sterke 5.0 liter V8 en in combinatie met zo'n bloedstollende verpakking zet Lexus echt niet de LC500h neer, voorzien van een gierend naaimachientje. Nee, dat belooft gewoon iets van een zes- of achtcilinder te worden die steun krijgt van een potige elektromotor. Wij zetten ons geld op de (opgefokte) aandrijflijn van de RX 450h, omdat die van de LS 600h wel eens te groot van formaat zou kunnen zijn voor de ranke en lage LC 500.

Multi Stage Hybrid
Zoals je vast al wel in de smiezen hebt, moet de daadwerkelijke krachtbron van de LC 500h nog bekend gemaakt worden. De naam ervan luidt in elk geval Lexus Multi Stage Hybrid System, maar hier kun je vast nog minder mee. Het is wachten totdat de Autosalon van Genève de deuren opent. Morgen over twee weken.

Gerelateerde artikelen

Lexus UX stuk zachter voor de ogen als productiemodel

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste foto Lexus ES, opvolger van de GS

Autonieuws
> Artikel lezen

Lexus LF-1 Limitless: onbegrensde luxe

Autonieuws
LF-1
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.