Autonieuws

Daarom is de Eland-test zo gek nog niet!

We doen vaak ietwat lacherig over de elandtest, maar na het zien van deze foto's denk je daar ongetwijfeld anders over. Want een aanrijding met een honderden kilo's, gigantisch beest heeft desastreuze gevolgen, zo blijkt regelmatig in landen als de Verenigde Staten en Canada. Ook onlangs was het daar weer pijnlijk raak.

We kennen de Eland-test vooral als een theoretische stabiliteitsoefening voor nieuwe auto's. Daarbij wordt met een relatief hoge snelheid van 65 km/h een stevige uitwijkmanoeuvre uitgevoerd. Vooral in Scandinavië en Noord-Amerika wordt zwaar getild aan de testresultaten. En dat komt omdat elanden er een reëel gevaar vormen. Zo een groot gevaar dat zelfs de tegenwoordig zeer sterk uitgevoerde nieuwe auto's er niet tegen bestand zijn. Iets dat pijnlijk duidelijk werd na een aanrijding in de Verenigde Staten.
“Slaag je er niet in een Eland te ontwijken, dan zijn de gevolgen niet zelden fataal.”

Zwaargewicht

Deze volwassen eland, die tot zijn rug gemeten vermoedelijk zo'n 2 meter groot is en rond de 700 à 800 kg weegt, is spijtig genoeg bruut om het leven gekomen na een aanrijding met een auto. De inzittenden brachten het er wonder boven wonder enkel met wat lichte verwondingen vanaf, maar van de auto is weinig nog over.

De zware schade wordt veroorzaakt door het gewicht in combinatie met de bouw van het dier. Elanden hebben lange poten die bij een aanrijding het eerst worden geraakt en het voltallige gewicht van het beest daarna vaak op de voorruit en het dak terechtkomt.

Gerelateerde artikelen

Testen onder extreme winterse omstandigheden

Reportages
Testen onder extreme winterse omstandigheden
> Artikel lezen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

Mercedes-Benz Museum: bedevaartstocht voor autoliefhebbers

Reportages
Mercedes-Benz Museum
> Artikel lezen

Wat testen autofabrikanten in extreme hitte?

Reportages
Wat testen autofabrikanten in extreme hitte?
> Artikel lezen

Sfeerverslag: Verlekkeren en verbazen tijdens de 24 Uur van de Nürburgring

Reportages
Moe gestreden
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.