Autonieuws

Seat Leon Cross Sport: Cupra op bergschoenen

Wel eens een hardloper gezien die in trainingspak en op bergschoenen de marathon loopt? Dat voelt gek he? Toch denkt Seat dat een soortgelijke combinatie als auto prima past. Deze Leon Cross Sport is feitelijk namelijk een Cupra met karaktertrekken van de Leon X-Perience.

Met de komst van de crossover lijkt geen combinatie meer te gek. We hebben stationwagons gekruist zien worden met SUV's, hatchbacks van off-road opsmuk voorzien zien worden en in Zweden maakten ze van een sedan zelfs een off-road-achtige.
De Spanjaarden denken met deze Leon Cross Sport een nieuwe richting te hebben gevonden: namelijk die van de sportieve bergwandelaar.

Leon Cupra SC en X-Perience in de blender
Kort door de bocht is de Leon Cross Sport een kruising tussen de Leon Cupra en diens avontuurlijke stalgenoot X-Perience. In alle opzichten. Het meest bijzondere aan deze Spaanse crossover is het feit dat het een driedeurs betreft. In de meeste gevallen zien we bij crossovers vooral ook een praktische insteek met daardoor vier portieren en een ruim bagagecompartiment. Van de Leon SC kunnen we zeggen wat we willen, maar dat is vooral een sportief gelijnde driedeurs waarbij uitstraling het belangrijkste is en ruimte van minder groot belang.
“Kort door de bocht is de Leon Cross Sport een kruising tussen de Leon Cupra en diens avontuurlijke stalgenoot X-Perience.”

Snel, maar hoger zwaartepunt
Seat weet ons te melden dat de Leon Cross Sport behoorlijke prestaties weet op te brengen. Het vermogen bedraagt 300 pk, nog eens 10 meer dan de 'vernieuwde' Cupra en de sprint naar 100 km/h verloopt in 4,9 seconden. De 2.0 liter turbomotor is gekoppeld aan een DSG-bak welke het vermogen middels een Haldex-koppeling op alle vier de wielen weet over te brengen. Op papier echt keurig. Maar wij hebben wel onze twijfels bij het wat hogere zwaartepunt van de auto. Want hoe je het ook wendt of keert, voor zijn off-road karakter zal hij hoger op zijn poten komen te staan.

Productieplannen?
Gezien de productierijpheid van de conceptcar zoals Seat die in Frankfurt heeft staan hebben wij het gevoel dat de auto niet ver van het productiestadium vandaan is. En met het bericht dat Seat een week geleden liet horen over de komst van nieuwe modellen verwachten wij dat de Leon Cross Sport daar één van is.

Gerelateerde artikelen

300 pk voor aangesterkte Seat Leon Cupra

Autonieuws
300 pk voor aangesterkte Seat Leon Cupra
> Artikel lezen

Vernieuwde Seat Leon te bestellen vanaf 22 mille

Autonieuws
Vernieuwde Seat Leon te bestellen vanaf 22 mille
> Artikel lezen

Meer details en prijs Seat Leon Cupra 290

Autonieuws
Meer details en prijs Seat Leon Cupra 290
> Artikel lezen

Seat Leon Cupra 300: 140 euro per pk

Autonieuws
Seat Leon Cupra 300: 140 euro per pk
> Artikel lezen

Gefacelifte Seat Leon kan er weer tegenaan

Autonieuws
Seat Leon 2017
> Artikel lezen

8 redenen waarom de Seat Leon Cupra 300 een feest is

Autotests
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.