Autonieuws

Opvallende dashboards

De 12 meest opvallende dashboards aller tijden

Redactie27 juni 2015

Echt opvallende auto's zijn er amper. De meeste ontwerpers moeten - mede onder druk van het management - op safe spelen. Maar als ze zich zo af en toe dan toch uit mogen leven dan levert het bijzondere creaties op. De meeste blijven in het conceptstadium, maar van een enkeling wordt zelfs het productiestadium behaald. Een overzicht van de twaalf meest opvallende dashboards aller tijden.

Citroën GSA 1

Citroën GSA

Veel gekker dan dit worden seriemodellen niet. De Citroën GSA had een handrem met een hendel in het midden van het dashboard. Maar wat nog veel opvallender is: de bedieningselementen zijn gegroepeerd in twee ‘satellieten’ aan weerszijden van het stuurwiel. Ja, de Fransen hadden lef.

Maserati Boomerang Concept 2

Maserati Boomerang Concept

In 1972 tekende de Italiaanse stijlgoeroe Giorgietto Giugiaro voor Maserati deze Boomerang Concept. Het was een wigvormige sportwagen met een instrumentarium dat helemaal in het stuur was ingebouwd. Het bewoog eromheen en had geen centraal steunpunt. Bizar.

Aston Martin Lagonda 3

Aston Martin Lagonda

De Aston Martin Lagonda was niet alleen aan de buitenzijde een buitenbeentje, ook aan de binnenkant was hij erg apart. Het is het meest hoekige interieur ooit gezien in een seriemodel. En als je bedenkt dat dit één van de eerste auto's met een digitaal instrumentarium was, wordt 'ie wel heel radicaal.

Citroën Karin Concept 4

Citroën Karin Concept

Citroën stelde deze Karin voor in 1980 op de Autosalon van Parijs. Het was een bizarre, piramidevormige creatie met grote schuine glasoppervlakken. In z’n interieur deed Citroën ook iets aparts. Het stuur kwam in het midden te zitten en er was zowel links als rechts van de bestuurder plek voor een passagier.

Lancia Orca Concept 5

Lancia Orca Concept

De Lancia Orca was een door Italdesign ontworpen vijfdeurs conceptcar die een ruim interieur moest koppelen aan uitstekende aerodynamica. En hij had dit bijzonder futuristisch ogende dashboard.

Renault 25 6

Renault 25

Uit de tijd dat Renault wel eens vaker apart uit de hoek kwam: de Renault 25. Die had een futuristisch ogend dashboard met in de schaduwkap geïntegreerde ventilatie en als toppunt een computerstem die je waarschuwingen en inlichtingen verschafte. Banden met K.I.T.T.?

Mercedes F200 Concept 7

Mercedes F200 Concept

Mercedes introduceerde de F200 Concept Car in 1996 op de Autosalon van Parijs. Het bleek de voorbode voor de in 1999 gelanceerde Mercedes CL. Die laatste hoort niet in deze lijst, maar de F200 wél. Mercedes liet immers het stuur achterwege maar voorzag een besturing met een joystick. En zo’n interieur zonder stuur, dat ziet altijd raar uit.

Spyker C8 8

Spyker C8

De kans is groot dat Spyker z’n laatste auto gebouwd heeft. Maar het handjevol modellen dat de fabrikant produceerde, zijn wel pareltjes. De C8 is uitzonderlijk vanwege de edele materialen en het vakmanschap. Maar het design werd niet vergeten. Het stuur heeft de vorm van een propeller en de stangen van het schakelmechanisme zie je gewoon zitten.

Fiat Multipla 9

Fiat Multipla

De Fiat Multipla was apart op meer manieren dan één. Z’n uiterlijk was veelbesproken, net als z’n interieur. Dat beschikte over twee stoelrijen met 3 zitplaatsen. Op het dashboard waren alle instrumenten, bedieningsorganen en ventilatieroosters gegroepeerd in het midden in iets wat je nog het beste kunt vergelijken met een 'rotsformatie'.

Lamborghini Reventon 10

Lamborghini Reventon

De Reventon van Lamborghini is gebaseerd op een straaljager. En dat zie je aan z’n instrumentarium.

Morgan LifeCar 11

Morgan LifeCar

Bijna alle dashboards in dit lijstje zijn hypermodern (voor hun tijd) en voorzien van zoveel mogelijk knoppen en schakelaars. Hoe anders is dat voor deze Morgan LifeCar! De Britten hebben gewerkt vanuit het principe 'less is more' en daardoor valt dit dashboard misschien nog wel meer op dan de rest. Want je zou het niet zeggen, maar de LifeCar stamt uit 2008.

Opel Monza Concept 12

Opel Monza Concept

Hypermodern, deze Opel Monza Concept met volledig digitaal dashboard. Van links naar rechts en van boven naar onderen is het dashboard van de Monza voorzien van transparant kunststof. Zowel mat als glanzend. Daarachter schuilt lasertechnologie wat ervoor zorgt dat de beelden geprojecteerd worden op het plexiglas wat er overheen ligt. Revolutionair en conceptcarwaardig, maar volgens Opel zelfs realistisch voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste technische specificaties nieuwe BMW 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Gumpert draagt veredelde Nissan GT-R op aan dochter

Autonieuws
> Artikel lezen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

Wegdromen bij de 1.360 pk sterke DS X E-tense

Autonieuws
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20
> Artikel lezen