Autonieuws

Audi maakt stap naar Matrix laserverlichting

Optimale autoverlichting heeft bij Audi altijd hoog in het vaandel gestaan. Graag nemen de Ingolstadters dan ook het voortouw op dit gebied en na de Matrix LED-technologie, dat debuteerde op de A8, is het nu de beurt aan de laservariant.

Samen met BMW speelt Audi een voortrekkersrol op het gebied van autoverlichting en laserlicht is de laatste stand der techniek op dit gebied. De voordelen ervan ten opzichte van de al zeer puike LED-verlichting zijn significant. Zo schijnt laserlicht nog veel verder, is het – bij een juiste afstelling – minder hinderlijk voor tegenliggers en benadert de lichtbundel van laserlicht nagenoeg de helderheid van daglicht, wat zoal prettiger is voor de ogen. Maar laserlicht kan nog flexibeler en veelzijdiger, meent Audi. Door het te integreren met haar reeds geïntroduceerde Matrix-technologie.

Micro-spiegels
De nu aangekondigde Matrix laserverlichting is gebaseerd op de LaserSpot-grootlichtvoorziening van de Audi R8 LMX. Hierbij worden laserlampen gecombineerd met projectietechnologie voor compacte en krachtige verlichting. De technologie waar Audi nu aan werkt, functioneert met snel bewegende micro-spiegels die laserstralen herverdelen. Bij lage snelheden maakt dit het mogelijk om het licht over een ruime hoek te verdelen – de weg wordt vooral in de breedte verlicht. Bij hoge snelheden wordt de hoek juist verkleind terwijl de intensiteit en de reikwijdte van de lichtbundel aanzienlijk toenemen. Dit heeft vooral bij rijden op de snelweg grote voordelen. Bovendien kan het licht preciezer worden verdeeld, want zo is de helderheid van het licht is per zone te variëren.

Grootlicht zonder verblinden
Laserlicht is een mooi vooruitzicht maar niet zonder nadelen. De bundel ervan is namelijk zo fel dat het – in overkomelijke verkeerssituaties – tegenliggers volledig kan verblinden. Een euvel dat de Matrix-technologie oplost. Pixels houden de lichtbundel daar waar nodig tegen (de matrix). Op die manier wil Audi, net als bij LED Matrix-technologie, de volledige weg belichten behalve daar waar zich andere voertuigen bevinden. Met grootlicht ingeschakeld rijden is zodoende altijd mogelijk. Het grote verschil zit hem in de nog fijnere resolutie van het laserlicht.

Gerelateerde artikelen

Volvo V70 eruit, Audi A6 Avant erin bij de Politie

Autonieuws
Volvo V70 eruit, Audi A6 Avant erin bij de Politie
> Artikel lezen

A6 Avant komt nieuwe Audi A6-gamma versterken

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Audi RS 5 voor het eerst ook als vijfdeurs Sportback

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi presenteert elektrische supercar

Autonieuws
Audi presenteert elektrische supercar
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.