Autonieuws

De plastic versnellingsbak komt eraan!

Land Rover en Mercedes-Benz voorzien enkele van hun auto's al van een 9-traps automaat, Porsche en Corvette beschikken reeds over een manuele 7-bak en Ford kondigde onlangs zelfs een transmissie met 11 verzetten aan. De toename van meer schakelgangen verhoogt de efficiëntie, menen de makers, maar het brengt ook nadelen met zich meer, zoals een hoger gewicht. De Japanse Gifu Universiteit biedt naar eigen daarop dé oplossing: een transmissie van plastic.

Stel je voor: een versnellingsbak die nauwelijks iets weegt, maar wel volledig functioneert. Door de Japanse Gifu Universiteit is nu een plastic tandwiel ontwikkeld dat de stalen exemplaren in een versnellingsbak zou kunnen vervangen. En het gaat niet eens om verre toekomstmuziek.

Lichter en goedkoper
Een complete versnellingsbak van plastic is nu dus nog niet haalbaar, maar wie weet wat de toekomst nog brengen zal. Het plastic tandwiel van Gifu biedt in elk geval al diverse voordelen. Zo is het een stuk lichter en goedkoper om te maken. En daar heb je meteen de twee voornaamste beweegredenen voor de autosector om geïnteresseerd te zijn: een lichtere auto betekent immers vaak een lagere CO2-uitstoot en een goedkopere productie zorgt voor meer winst.

Vleugje carbon
Het was nog nooit mogelijk om plastic in een versnellingsbak te gebruiken, want het is een zacht materiaal. Zo zacht zelfs, dat alleen de goedkoopste speelgoedauto's plastic gebruiken voor de overbrenging. Maar er is een oplossing bedacht. Onderzoekers van de Gifu Universiteit hebben het contactoppervlak van het tandwiel voorzien van een kleine hoeveelheid carbon, waardoor dat harder wordt. Het tandwiel is op die manier goedkoper dan staal, maar wel sterk genoeg (en niet te vergelijken met CFRP). De productie van de tandwielen start in 2017. En de eerste plastic versnellingsbak zal dan niet meer lang op zich laten wachten.

Gerelateerde artikelen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 nu ook als plug-in hybride

Autonieuws
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

Autonieuws
Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2018
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.