Autonieuws

Bergbeklimmer: Volkswagen Touareg

Een door Volkswagen Individual geproduceerde Touareg is in Chili op eigen kracht naar een hoogte van 6.080 meter geklommen. Nooit eerder kwam een gemotoriseerd voertuig (met wielen) hoger. Dat leverde een record op!

De plaats van handeling van de expeditie waarbij de Touareg naar 6.080 meter klom, was Ojos del Salado, - de hoogste vulkaan ter wereld. Dit is tevens de hoogst gelegen, voor voertuigen bereikbare plaats ter wereld. Om daar te komen, volgde het expeditieteam onder leiding van Rainer Zietlow een route die begon in het droogste gebied op aarde: de Atacama-woestijn. Van daaruit ging het 8 man sterke team op weg naar het basiskamp, dat zich op 4.400 meter boven de zeespiegel bevindt. Na het basiskamp begon het echte werk met een parcours dat zich kenmerkte door de aanwezigheid van enorme rotsen en hellingspercentages tot 80%. Ronald Bormann, meervoudig winnaar van de European Truck Trail-competitie zat aan het stuur. Daarbij kreeg hij met zijn Touareg niet alleen te maken met ijzige windvlagen, maar ook met een toenemende mate van zuurstofgebrek.

Persoonlijke Standaard Uitrusting
Uiteraard was de Touareg voor deze zware expeditie speciaal geprepareerd. De lier bijvoorbeeld bewees goede diensten bij het uit de weg ruimen van soms manshoge rotsen. Daarnaast was de Touareg voorzien van extra verlichting en een roofrack met plaats voor reservewielen en hulpgoederen. Boven 5.000 meter kregen de expeditieleden extra zuurstof toegediend door Dr. Rainald Fischer, voorzitter van de Association for Mountain and High Altitude Medicine (BExMED). Hij was tevens uitermate alert op symptomen van hoogteziekte, dat in bepaalde gevallen levensgevaarlijk kan zijn.

Hoger doel
Hoewel het bereiken van 6.080 meter op zichzelf een prestatie van belang is, diende de expeditie ook een wetenschappelijk doel. Er werd namelijk een seismografisch station geïnstalleerd en dat is van groot belang in een regio die continu wordt bedreigd door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Daarnaast heeft het Institute for Cartography van de Universiteit van Dresden geholpen bij het uitzetten van de route. Dankzij hun onderzoek, kan deze bergachtige omgeving beter in kaart worden gebracht.

Gerelateerde artikelen

Minstens 80 mille voor nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer details over nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

En de nieuwe Volkswagen Touareg wordt onthuld op…

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Volkswagen Touareg naakt gespot

Autonieuws
> Artikel lezen

Bekijk de nieuwe Volkswagen Touareg van alle kanten

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd

Autonieuws
Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.