Autonieuws

Verrassend: Lexus GS F produceert 'slechts' 477 pk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Nee, in theorie krijgt de Lexus GS F de M5 en consorten niet aan het zweten. Anderzijds, deze Japanse super-sedan is dan wel weer een van de laatste der Mohikanen met z'n atmosferische V8.

Anno 2015 is het uiterst dapper van Lexus om drukvulling te negeren. Zelfs de Amerikanen zijn overgestapt op een supercharger, terwijl de super-sedans of -stations van Europese makelij al lang overstag waren met – in de meeste gevallen – het omarmen van een of meerdere turbo's. De GS F is met z'n geheel zelfstandig ademende achtcilinder dus zonder meer uniek te noemen, ook al eist deze keus van Lexus waarschijnlijk zijn tol. Niet alleen op het gebied van prestaties, maar ook qua vanafprijs. De ervaring leert nu eenmaal dat auto's met een atmosferische performance-motor duurder zijn dan hun turbo- of compressor-aangedreven soortgenoten.

477 pk en 527 Nm
Over vermogen gesproken. De Lexus GS F spuwt er 477 pk en 527 Nm uit. Een opmerkelijk gegeven, want de onlangs geintroduceerde RC F schopt het ook zover, terwijl je zou denken dat deze ietsje lager op de Lexus-ladder staat. Zodoende hadden wij gerekend op minstens 500 pk voor de GS F. Het mag niet zo zijn, en dat betekent ook dat de M5, E 63 AMG, RS 6 en XFR rustig kunnen blijven ademhalen met elk tegen de 600 pk aan stuwkracht. De Cadillac CTS-V wordt hier al helemaal niet warm van.

Onderstel met twee gezichten

Voor extra stijfheid werd de carrosserie van de GS F verstevigd en ging het onderstel opnieuw naar de tekentafel. Het resultaat daarvan is een mix tussen comfort en sportiviteit volgens Lexus. Die laatste eigenschap van de GS F wordt bijgestaan door het standaard aanwezige Torque Vectoring Differential (TVD), dat het buitenste wiel meer vermogen geeft in bochten en daarmee de auto als het ware de bocht om duwt. TVD kent drie standen: Standaard (lichtvoetig, maar stevig), Slalom (zeer direct reagerend op commando's) en Track (met extra stabiliteit bij hoge snelheden). Meer specificaties, zoals acceleratiecijfers, worden later bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Eindelijk specificaties Lexus RC F bekend

Autonieuws
Eindelijk specificaties Lexus RC F bekend
> Artikel lezen

Lexus geeft prijs en uitvoeringen van RC F

Autonieuws
Lexus RC F prijzen
> Artikel lezen

Is de Lexus GS-F bij voorbaat gedoemd?

Spyshots
Lexus GS-F
> Artikel lezen

Eerste foto Lexus ES, opvolger van de GS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.