Autonieuws

Autoverkopen 2014: op een na laagste sinds 1969

2014 was een autojaar met (vele) hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Tot die laatste categorie behoort zonder meer de autoverkoop in Nederland. Die is namelijk het laagst sinds 2009, toen de wereldwijde economische crisis z'n piek beleefde.

Nu was al voorspeld dat 2014 geen best jaar zou worden voor autoverkopend Nederland, maar de hoop werd toch nog gevestigd op de traditionele eindsprint in de maanden november en december. Die kwam er ook, maar het was niet genoeg om te voorkomen dat 2014 de boeken in gaat als het slechtste verkoopjaar in Nederland sinds 2009 en het op een na slechtste sinds 1969. In de afgelopen 45 jaar dook de autoverkoop in ons land slechts drie keer eerder onder de 400.000 stuks.

6,9% in de min
De maand december was goed voor 36.424 nieuw verkochte auto’s en bracht daarmee het totaal op 387.835 nieuwe registraties in 2014. Dat is 6,9% minder dan in 2013, toen er nog ruim 417.000 auto’s aan de man werden gebracht en toen al schreven over een belabberd verkoopjaar. Een klein lichtpuntje is dat er in 1969 maar 349.588 nieuwe auto’s werden verkocht, dus – louter cijfermatig bezien – was 2014 zo beroerd nog niet.

2015
Of het kersverse jaar het (veel) beter gaat doen, valt nog maar te bezien. De verwachting is dat 2015 in elk geval niet sterk zal beginnen vanwege de eindsprint in december vorig jaar. Menigeen zit zodoende voorlopig gebeiteld in een nieuwe auto. Daarnaast kampt de potentiële autokoper met hogere vraagprijzen, als gevolg van belastingwijzigingen, in combinatie met een nog altijd niet sterk consumentenvertrouwen. In de laatste maanden van 2015 wordt dan weer een impuls verwacht. Met name vanuit de zakelijke markt, omdat de bijtelling over heel veel auto’s hoger zal zijn per 2016. Zo gaan plug-in hybrides van 7 naar 15% bijtelling en bedraagt het laagste bijtellingstarief voor ‘gewone’ auto’s straks 21 in plaats van 14%.

Volkswagen opnieuw het populairst
Van alle in Nederland gevoerde merken was Volkswagen opnieuw het meest gewild. Voor de tiende keer op rij is Volkswagen het best verkochte merk in ons land, met de Golf als populairste model van allemaal. De rest van de top-3 wordt gevuld door Peugeot en Renault, waarvan respectievelijk de 308 en Clio het zeer verdienstelijk deden. Ook erg gewild waren de Skoda Octavia, Volvo V40, Volkswagen Up en Kia Picanto. De Ford Fiesta, Renault Captur en Mitsubishi Oulander (PHEV) maken de top-10 van best verkochte modellen in 2014 compleet.

Gerelateerde artikelen

Roadtripp'n doe je het beste met deze auto's als metgezel

Autonieuws
Roadtripp'n doe je het beste met deze auto's als metgezel
> Artikel lezen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Eindsprint autoverkopen nog niet van start

Autonieuws
Eindsprint autoverkopen nog niet gestart
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.