Autonieuws

Nulla tenaci invia est via: Spyker toch niet failliet

Spyker heeft zijn laatste adem uitgeblazen. Al weet je het nooit met een tomeloze reanimatie-meester Victor Muller aan het roer en ‘nulla tenaci invia est via’ als merkslogan. Vrij vertaald uit het Latijn betekent dit immers ‘voor volhouders is geen weg onbegaanbaar’.

Update 29 januari 2015 - 'Nulla tenaci invia est via', de merkslogan van Spyker had niet beter gekozen kunnen worden. Want wat blijkt nadat Spyker onlangs failliet werd verklaard. Victor Muller heeft het faillissement via een rechter in Leeuwarden, in hoger beroep, nietig kunnen laten verklaren. Voor volhouders is er dus werkelijk geen weg onbegaanbaar.
Door ergens
4,3 miljoen euro bij elkaar te schrapen verkeert Spyker nu in surseance van betaling. De CEO van het roerige Hollandse sportautomerk liet eveneens weten dat over mogelijk enkele weken deze status verleden tijd zal zijn. Muller's pijlen zijn vanaf heden weer gericht op de vooruitgang om de B6 Venator verder in het productieproces te krijgen.

Voorspelbaar
Een beetje ironisch is het wel. Het 'nieuwe' Spyker, opgericht in 1999, dat na een zware strijd en via een soortgelijk avontuur als het 'oude' Spyker bijna een eeuw geleden de handdoek in de ring heeft moeten gooien op aangeven van een rechtbank. Hoewel het faillissement al eventjes in de lucht hing, valt het definitief vallen van een Hollands automerk altijd zwaar.

Winston Churchill
Hoewel definitief? Geloof het of niet, maar de even zo flamboyante als onverzettelijke CEO van Spyker Cars, Victor Muller, wil er nog altijd niet aan toegeven dat het over en uit is met zijn geesteskindje. Ondanks de tegenspoed ziet Muller toch nog weer licht aan het einde van de tunnel voor Spyker en graag haalt hij de fameuze woorden van Winston Churchill aan om dit kenbaar te maken: 'This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning'.
Een quote die Muller zonder meer op het lijf is geschreven, want de geboren Amsterdammer heeft - jawel - al weer een ander plan gesmeden om Spyker er desondanks toch nog weer bovenop te helpen. Een fusie met een fabrikant van elektrische vliegtuigen zou de (zoveelste) redding zijn, meent Muller, die dit partnerschap wil gebruiken om de auto van Spyker (B6 Venator?) van een elektrische aandrijflijn te voorzien. Muller gebruikt neemt hierbij zelfs het woord 'revolutionair' in de mond. Met zo'n terminologie kan het natuurlijk alle kanten op, en misschien is dat wel de grootste probleem geweest van Muller en 'zijn' Spyker: hij neemt telkens de verkeerde afslag en vroeg of laat is een fatale afgrond niet meer af te remmen.

Gerelateerde artikelen

Spreekt Spyker haar 9de en laatste leven aan in Genève?

Autonieuws
> Artikel lezen

Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8

Autonieuws
Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8
> Artikel lezen

Victor Muller hangt 6 jaar cel boven het hoofd

Autonieuws
Victor Muller hangt 6 jaar cel op het hoofd
> Artikel lezen

Spyker C8 Aileron zwaait uit als LM85

Autonieuws
> Artikel lezen

Spyker C8 Preliator: vechtersbaasje

Autonieuws
Spyker C8 Preliator: productierijpe primeur
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.