Autonieuws

Australische supercar Joss SP1 leeft nog

Er gaat geen week voorbij of er kondigt wel iemand een nieuwe supersportwagen aan. Kleine, ambitieuze projecten vanuit alle windhoeken van de wereld. Zelfs ons eigen kikkerlandje kan er wat van, met Vencer als meest recente onderneming.

Bij het leeuwendeel van de gevallen blijft het na een veelbelovende uitspatting over een megaproject beangstigend stil. De reden dat je er nooit meer iets over hoort heeft negen van de tien keer te maken met de technische moeilijkheden waarover men struikelde en – nog vaker – een tekort aan geld. Om niet een verkeerde indruk te wekken: het oer-Hollandse Vencer vormt daarop een uitzondering. Tot nu toe, want Spyker is inmiddels een schoolvoorbeeld.

Joss
Het Australische Joss leek zich in dezelfde categorie te zullen scharen, maar het 17-jarige bedrijf duikt nu toch weer op. Downunder wordt al meer dan 10 jaar gewerkt aan een supersportwagen, de JP1, waarna in 2010 enkele summiere technische specificaties werden vrijgegeven. Joss had het destijds over een aluminium-V8 van Europese makelij. Toen nog met 510 pk, maar intussen kweekt de achtcilinder 530 pk volgens Joss. En omdat de JP1 grotendeels uit koolstofvezel wordt opgetrokken en daarom slechts 900 kilogram op de weegschaal zet, zullen de prestaties exotisch zijn. Van 0 naar 100 km/h spurten zou slechts drie tellen van het menselijke geduld vergen.

Op hoop van zegen
Waarin de drijvende krachten achter de Joss JP1 het verschil denken te maken, is de budgettering. Succes is nog hoogst onzeker, maar Joss deed eerder al succesvol beroep op het heden populaire fenomeen crowdfunding en wist op deze manier een Australische investeringsgroep te strikken voor 30 miljoen dollar. Daarnaast claimt het bedrijf al ruim 20 orders voor de JP1 op zak te hebben, voor een geschatte verkoopprijs van minstens 600.000 dollar. Uitspraken over de productie zijn er daarentegen nog niet gedaan, al zijn de eerste prototypes reeds de openbare weg op geweest. Laten we daarmee aan het duimen slaan dat Joss niet strandt waar vele eerdere pogingen de hand doek in de ring moesten gooien.

Gerelateerde artikelen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

'Honkbal'-leder maakt comeback in bijgepunte Audi TT (Roadster)

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.