Autonieuws

Van auto naar kunstgras dankzij recycling

Het scheiden van afval is in de loop der jaren een belangrijk speerpunt geworden op weg naar een beter milieu. En dat gaat veel verder dan het huis-tuin-en-keuken afval in verschillende containers deponeren. Wat te denken van een auto. Daarvan wordt maar liefst 95% weer nuttig toegepast in een andere auto of voor andere producten.

In Nederland wordt daarmee bijna een gehele auto opnieuw gebruikt. Wanneer een auto naar een bij ARN
aangesloten autodemontagebedrijf gaat, start het proces. Na het demontageproces gaan de onderdelen naar aangesloten inzamel-, recycling- en shredderbedrijven. Aan het eind van het proces blijft er weinig van de auto over. Eén auto eindigt als ongeveer 14 kg vloeistoffen, 55 kg textiel en vezels, 65 kg zand, 30 kg banden, 35 kg aluminium, 4 kg olie en 55 kg plastic. Dit kan worden verwerkt in producten zoals kunstgrasvelden: de tussenliggende rubberen korrels zijn van gerecyclede banden. Ook worden er straatnaamborden gemaakt van de mineralen die tijdens het proces gewonnen worden.

200.000 auto's per jaar
Het gehele proces wordt bekostigd door de recyclingbijdrage die je betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto. Met die 45 euro per auto kunnen op jaarbasis bijna 200.000 oude auto’s worden gesloopt en hergebruikt.

Wat wordt er van jouw auto gemaakt?
Benieuwd naar hoe de gehele autorecycling in zijn werk gaat? En wat er van jouw oude auto wordt gemaakt? Kijk op http://bit.ly/ARNrecycling


Gerelateerde artikelen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Fiat 500 Aria: Zeer zuinig, schoon en recyclebaar

Autonieuws
Fiat 500 Aria: Zeer zuinig, schoon en recyclebaar
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.