Autonieuws

Tesla’s gigafabriek in cijfers

De term ‘giga’ is door Tesla zelf uitgevonden, maar het in de mond nemen van deze aanvankelijk ietwat hoogmoedige aanduiding is geen slechte marketingtruc. Want hoewel de fabriek die de Amerikanen willen bouwen absoluut niet de grootste ter wereld zal worden, is het wel een verdienstelijke mijlpaal voor de nog jonge fabrikanten van elektrische auto’s.

Het gaat Tesla voor de wind. Er zijn meer auto’s afgeleverd dan verwacht en ook de omzet stijgt sneller dan door analisten werd voorspeld. Zelf had Tesla dit kennelijk aan zien komen en zodoende enige tijd geleden al de plannen voor een gloednieuwe fabriek uitgevouwen. Met de nieuwe fabriek is een investering van zo’n 5 miljard dollar gemoeid. Een gigantisch bedrag dat Tesla niet helemaal alleen kan ophoesten en daarom in elektronicagigant Panasonic een financiële partner heeft gevonden. Hoeveel de Japanse elektronicagigant bijlegt is nogal onduidelijk. De ene bron meldt 300 miljoen, de ander 2 miljard dollar.

Model X
In 2020 moet de Tesla’s gigafabriek klaar zijn. Liefst eerder, want de faciliteit is hard nodig om de productiecapaciteit uit te kunnen breiden, in het bijzonder voor het derde model dat op komst is. Een tweede taak van de nieuwe fabriek, met een oppervlakte van drie miljoen vierkante meter, is het fabriceren van accu’s. Vooral de batterijproductie op grote schaal, moet de toekomst van de elektrische auto in een stroomversnelling brengen.

Locatie nog onbekend
De bouw van de fabriek is ook goed nieuws voor de lokale werkgelegenheid, want na verwachting zal die zo'n 6.500 banen opleveren. Echter het is nog altijd onbekend welke Amerikaanse regio zich hierom gelukkig mag prijzen. Want waar de fabriek uit de grond wordt gestampt is namelijk nog onzeker, behalve ‘het Zuid-Westen van de Verenigde Staten’, aldus Tesla.

Gerelateerde artikelen

Tesla’s assemblagefabriek in Tilburg geopend

Autonieuws
Tesla’s assemblagefabriek in Tilburg geopend
> Artikel lezen

Ontslagronde bij Tesla: zo'n 10% personeel eruit

Autonieuws
> Artikel lezen

Verkoopcijfers Tesla: Hoe gaat het eigenlijk met ze?

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.