Autonieuws

Koning trapt Nederlandse productie MINI af

Dat onze Koning Willem-Alexander het autohart op de juiste plaats heeft zitten is je vast niet ontgaan. Met zichtbaar veel plezier opende hij dan ook de Nederlandse productie van de nieuwe MINI die bij VDL NedCar in Born wordt gefabriceerd. Naar aanleiding van dit heugelijke feit lanceert MINI zelfs een heuse First Born Edition van de Mini.

Na een kortstondige pauze is Nederland weer een auto-producerend land. Vanaf vandaag wordt er bij VDL NedCar in Born, waar hiervoor de Mitsubishi Colt van de band rolde, namelijk de nieuwe driedeurs Mini gefabriceerd en Koning Willem-Alexander kreeg de eer om het startsein daarvoor te geven door als eerste een handtekening in het gastenboek van de Nederlandse autofabriek te zetten. ‘Geweldig toch, een Brits icoon, met een Duitse eigenaar en gebouwd met Nederlands vakmanschap’, zijn de enthousiaste woorden van Adrian van Hooydonk, de hoofdontwerper van de nieuwe Mini die met zijn Nederlandse paspoort het Hollandse tintje rond het bouwproces in Limburg hoogstpersoonlijk kwam aandikken.

Overige vraag uit Oxford
Dankzij MINI heeft VDL NedCar de deuren niet definitief hoeven sluiten toen Mitsubishi enkele jaren geleden besloot het in Born voor gezien te houden en is er nu weer werkgelegenheid voor meer dan 2.000 medewerkers. De MINI-fabriek in het Engelse Oxford blijft echter de belangrijkste productiefaciliteit van het merk en ook die in het Oostenrijkse Graz, waar de Countryman en Paceman worden gemaakt, blijft een rol spelen. Echter door de verdeling van de productie van de nieuwe Mini tussen Oxford en Born kan het productienetwerk van BMW Group – dat 29 fabrieken in 14 landen op 4 continenten telt – flexibeler inspelen op de vraag naar andere modellen. Zowel BMW als MINI hebben elk immers nog grote plannen voor de toekomst, maar willen niet dat daar de bewezen kwaliteit onder te lijden heeft. Vandaar ook dat er gekozen is voor VDL NedCar, dat veel kennis en kunde in pacht heeft omtrent het produceren van hoogwaardige auto’s.

Mini First Born Edition
Om de productiestart in Born luister bij te zetten introduceert MINI de exclusieve Mini Cooper First Born Edition. Slechts 350 stuks zullen er speciaal voor Nederland gebouwd worden en elke koper kan rekenen op een zeer rijke uitrusting, meldt MINI. Wat er aan verwennerijen zoal wordt opgediend wordt echter nog niet bekendgemaakt. Allicht komt dat nog zodra de verkoop binnenkort van start gaat.

Gerelateerde artikelen

Eerste 5-deurs MINI Hatchback is een feit

Autonieuws
Mini vijfdeurs
> Artikel lezen

Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle

Autonieuws
Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle
> Artikel lezen

Specificaties en prijzen MINI One en One D bekendgemaakt

Autonieuws
Specificaties en prijzen MINI One en One D bekendgemaakt
> Artikel lezen

Moderne MINI brengt ode aan vroegere 1275 GT

Autonieuws
> Artikel lezen

MINI Hatchbacks en Cabrio bijgepunt en zuiniger

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.