Autonieuws

Eerste rij-indruk | Citroën C4 Cactus

We maken het niet vaak mee: een internationale auto-introductie in ons eigen land. En als dat gebeurt, dan ligt veelal de Nederlandse ijver rond spaarzame auto’s daaraan ten grondslag. Niet zozeer bij Citroën. Dat stelt de nieuwe C4 Cactus bewust in Amsterdam voor, omdat het hier de familiewortels heeft liggen.

De introductie in en rond onze hoofdstad heeft tevens een dieperliggende reden. De C4 Cactus is namelijk de Citroën bij uitstek waarmee het merk – bijna 100 jaar na dato – terug naar zijn oorsprong gaat toen het eenvoudige en zeer betaalbare auto’s bouwde zonder in te leveren op ruimte en comfort. Tegelijkertijd was een spontane lach die Citroën wist op te wekken nooit ver weg.
De C4 Cactus is ook zo’n auto. Want kijk toch eens wat de Fransen hebben neergezet. Van afstand zie je er in eerste instantie niets vreemds aan, totdat je dichterbij komt. De Cactus staart met droge ogen voor zich uit en die  bedenkelijke pleisters op de flanken doen je helemaal achter de oren krabben. Airbumps noemt Citroën ze. De plakkaten zijn van thermoplastisch polyurethaan gemaakt en met lucht gevuld om als stootkussens te fungeren. Handig als je moeite hebt met parkeren of naast nonchalante buren woont die het tijdens in- en uitstappen zelf niet zo nauw nemen met hun eigen auto. Natuurlijk zijn ze ook bedoeld als esthetisch grapje.

2CV
Binnenin is de Cactus al net zo humoristisch, met een design dat knipoogt naar de befaamde 2CV. Eventueel een sofa als voorste zitrij, een dashboardkastje naar het idee van een luxe reiskoffer en riemen als deurhendels is een optelsom van fantasierijke details waaraan eigenlijk alleen Citroën zich durft te branden. Maar juist omdat de Cactus een Citroën is, kun je ze waarderen. De netelige modelnaam zegt immers al genoeg.

Onder de 1.000 kg
Het lijkt misschien sterk dat Citroën zichzelf met deze crossover weinig serieus neemt, maar dat doet het feitelijk niet. De Cactus, die in het straatje Nissan Juke, Dacia Duster en Renault Captur past, is echt van alle moderne gemakken te voorzien, zoals een uitgebreid online-multimediasysteem, ruitenwissers met sproeiers ín de wisserarmen à la Mercedes SL-klasse en slimme constructieoplossingen met als resultaat een leeggewicht beneden de 1.000 kilogram.De Cactus heeft zodoende weinig vermogen nodig om vooruit te komen. De 1.2 e-THP met 110 pk bijvoorbeeld zet heel keurige prestaties neer, ook qua rijgedrag en verbruik, een extra ten gunste van de geringe massa. Bovendien schakelt de manuele 5-bak boterzacht. Alleen voor een inhaalactie vergt de bescheiden turbobenzine meer toeren, waarbij de typerende driecilinder-brom zich ook wat meer laat horen. Tot 100 km/h is het keurig stil aan boord. Daarboven steken wind- en rijgeluiden meer de kop op, maar niet meer dan bij andere auto’s met een vanafprijs rond 16 mille.

Gerelateerde artikelen

Citroën C4 Cactus: de prikkelende details

Autonieuws
Citroën C4 Cactus officieel: 14% bijtelling!
> Artikel lezen

Citroën C4 Cactus: de eerste foto's

Autonieuws
Citroën C4 Cactus: de eerste foto's
> Artikel lezen

Vernieuwde Citroën C4 Cactus is minder stekelig

Autonieuws
Vernieuwde Citroën C4 Cactus is minder stekelig
> Artikel lezen

Citroën: 'Geprijsde C4 Cactus vervangt ook C4'

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroën C4 Cactus Aventure kan zeker tegen een prikje

Autonieuws
Citroën C4 Cactus Aventure
> Artikel lezen

Prijzen Citroën C4 Cactus beginnen bij € 15.990,-

Autonieuws
Citroën C4 Cactus vanaf € 15.990,-
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.