Autonieuws

Ford 1.0 EcoBoost wederom International Engine of the Year

In de verkiezing voor International Engine of the Year heeft Ford's 1.0 liter EcoBoost wederom, voor de derde keer op rij, de winst in de wacht gesleept. Voor de volledigheid zetten we de overige resultaten ook op een rijtje.

Ford heeft dit jaar een unieke prestatie geleverd met de 1.0 liter EcoBoost-driecilinder door de meest prestigieuze motorenprijs drie keer op rij te winnen. Geen fabrikant was dit eerder gelukt en dus kan Ford hier trots op zijn. Des te meer omdat het compacte blokje dienst doet in liefst tien Ford-modellen en daarmee een groot deel van het gamma aandrijft. De 4.5 liter V8 van Ferrari's 458 Italia, 458 Spider en Speciale heeft in de koningsklasse de zilveren plak gewonnen en het brons is voor Volkswagen's 1.4 TSI. Maar er zijn uiteraard meer categorieën met notabele resultaten, daarom zetten we die ook even in het zonnetje.

New Engine of the Year
De strijd om de prijs voor het beste nieuwe motorblok is dit jaar door Mercedes-AMG gewonnen. Met hun 360 pk sterke 2.0 liter viercilinder van de '45'-reeks zijn de dames en heren uit Affalterbach als winnaar uit de bus gekomen. Ze wonnen daarmee de strijd van BMW's 1.5 liter driecilinder, die als tweede is geëindigd.

Green Engine of the Year
Hierin heeft Tesla's volledig elektrische aandrijflijn van de Model S de zege gepakt met een ruime voorsprong op de concurrentie. Op de tweede én derde plek staat de BMW i3, respectievelijk zijn 1.5 liter driecilinder met range-extender en zonder dat technische snufje.

Performance Engine of the Year
Een goed jaar voor Ferrari: de 4.5 liter V8 van de 458 is niet alleen tweede geworden in de algehele strijd om krachtbron van het jaar te worden, hij heeft ook de Performance-klasse gewonnen. Sowieso heeft Ferrari in deze subklasse goede zaken gedaan, want de 6.3 liter V12 van de F12berlinetta is runner-up voor deze prijs. Die slaat bovendien een flink gat met de 3.8 liter V8-biturbo van de McLaren 650S.

Subcategorieën
Bij de International Engine of the Year-awards wordt ook altijd gekeken naar verschillende subcategorieën op basis van de motorinhoud. Dit onderscheid vangt aan bij de motoren onder de 1.000 cc, waar, niet geheel verrassend, de 1.0 liter (999 cc) EcoBoost van Ford overtuigend wint. Nummer drie van de koningsklasse, Volkswagen's 1.4 liter TSI-viercilinder, wint het in de categorie '1 tot 1.4 liter' en in de klasse '1.4 tot 1.8 liter' was het een nek-aan-nek-race tussen de 1.6 liter turbo-benzine van BMW/PSA en de eerder genoemde 1.5 liter driecilinder van BMW, die ook bij New Engine of the Year goed uit de bus kwam. Met een klein verschil in stemmen heeft de één-punt-zes de winst over de streep getrokken.
Een stapje groter is de '1.8 tot 2 liter'-subcategorie waar Mercedes-AMG hem in de wacht sleept met de 2.0 liter viercilinder uit de '45'-reeks. Audi's 2.5 liter vijfcilinder wint het daarboven in de '2 tot 2.5 liter'-klasse en een treetje hoger wint BMW's 3.0 liter zes-in-lijn het van Porsche's 2.7 liter boxer-zes (Boxster en Cayman). McLaren's 3.8 liter V8 van de 650S pakt de award in de '3 tot 4 liter'-subcategorie, waarboven Ferrari met de 4.5 liter V8 wederom een prijs in de prijzenkast kan bijzetten en de '4 liter en groter'-klasse in de wacht sleept. Al met al een uitstekend jaar voor met name Ferrari, al is de heerschappij van Ford in de koningsklasse absoluut een applaus waard.

Gerelateerde artikelen

Ford 1.0 Ecoboost is Engine of the Year 2012

Autonieuws
Ford 1.0 Ecoboost is Engine of the Year 2012
> Artikel lezen

2de keer goud voor Ford 1.0 Ecoboost

Autonieuws
2de keer goud voor Ford 1.0 Ecoboost
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

TwinAir wint International Engine Of The Year

Autonieuws
TwinAir wint International Engine Of The Year
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Engine of the Year 2014, de kandidaten

Autonieuws
Engine of the Year 2014, de kandidaten
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.