Autonieuws

Nieuwe Edge gaat Ford's Europese SUV-programma aanvoeren

Eind 2013 liet Ford ons kennismaken met de nieuwe generatie Ford Edge. Toen nog gestald op de Los Angeles Motorshow, stak het bedrijf al niet onder stoelen of banken dat het veel van de Edge verwacht. Hij moet in Europa namelijk het SUV-gamma van Ford aanvoeren.

Hiermee komt de One Ford-strategie in Europa vanaf 2015 in een nieuwe fase terecht. Want naast de Ford Edge komen ook de Mustang, Mondeo en de Vignale-lijn naar ons continent. De Edge voegt zich dan bij de reeds aanwezige Kuga en EcoSport, om als fullsize-SUV het Europese gamma te completeren een aan te voeren. En om hem een edge op zijn concurrenten te geven gooit Ford het over de technologie-boeg.

Geruisloos
Het introduceren van de Ford Edge wordt door de Amerikanen aangegrepen om een paar technologische noviteiten aan de wereld te tonen. Dit is ten eerste Front Split View Camera, waarbij Ford een camera in de neus van de auto monteert, die 180 graden zicht vooruit geeft en het parkeren moet vereenvoudigen. Ten tweede brengt Ford haar Active Noise Cancellation naar de cabine van de Edge. Drie microfoontjes in het interieur meten het geluidsniveau en zenden daarna tegengestelde geluidsgolven via het audiosysteem uit. Zo wordt het motorgeluid en de ambiance voor de inzittenden geperfectioneerd. Daarnaast zal de Edge ook gewoon met Ford's gebruikelijke technologieën leverbaar zijn, zoals het Sync 2-connectiviteitssysteem en een batterij aan veiligheidssystemen.

Verrassend gelijk
Qua design is het uiteindelijk Europese productiemodel van de Edge vrijwel gelijk aan de conceptversie die in Los Angeles stond. Afijn, deze gelijkenis neemt niet weg dat er niets meer over de Edge te melden is. Zo zijn zowel de koplampen als achterlichten voorzien van LED's. Achter zijn ze zelfs in een bladvormige 3D-vorm gegoten. De flinke wielkasten bieden plaats aan 20 inch lichtmetaal, welke ondanks hun grootte geen afbreuk doen aan het rijcomfort. Dat garandeert de geavanceerde ophanging namelijk, volgens Ford.

Weinig keuze
Vanaf het moment dat de Ford Edge ons land betreedt zal hij te verkrijgen zijn in twee dieselsmaken, beiden op basis van de 2.0 liter Duratorq TDCi. De één levert 180 pk en 400 Nm, stoot 149 gram CO2/km uit en is gekoppeld aan een handbak met zes verzetten. Krachtiger is de versie met 210 pk en 450 Nm, goed voor emissiewaarden van 159 gram CO2/km en schakelend met Ford's PowerShift zestraps automaat met schakelflippers. In de loop van 2015 zal de Ford Edge hier beschikbaar worden.

Gerelateerde artikelen

Ford presenteert EcoSport voor Europa

Autonieuws
Ford presenteert EcoSport voor Europa
> Artikel lezen

Gefacelifte Ford Edge ook als snelle ST

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford geeft voorproefje nieuwe Edge (ook voor Europa!)

Autonieuws
Ford geeft voorproefje nieuwe Edge (ook voor Europa!)
> Artikel lezen

Geen ST, wel beresterk diesel voor 'Nederlandse' Ford Edge

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.