Autonieuws

Jaguar F-Type Project 7 klaar voor serieproductie

In de zomer van 2013 vierde Jaguar groots feest door de succesvolle, Le Mans-verslindende D-Type van weleer te eren met de F-Type Project 7. Dat eerbetoon krijgt nu, precies een jaar later, een daverend vervolg in de gedaante van een productiemodel.

De Jaguar F-type Project 7 is een samenkomst van een weelde aan historie. Race-successen in een elegante sportcoupé die nu geëerd worden door een hypermoderne versie van diezelfde wagen. Het design van de Jaguar F-Type Project 7 is namelijk zorgvuldig geïnspireerd op de fameuze D-Type van weleer en kent ook veel van dezelfde stylingskenmerken. Maar wacht, dit kennen we toch al? Jazeker, vorig jaar was de Project 7 ook van de partij op het Engelse Goodwood Festival of Speed, waar deze British Racing Green-geverfde verschijning dit jaar zijn debuut zal beleven.

Saampjes genieten
Erg nieuw is de Project 7 dan ook niet. In 2013 werd de toen nog conceptcar immers breed uitgemeten en met luid gejuich ontvangen, wat ervoor heeft gezorgd dat we eventjes moesten zoeken naar wat Jaguar nu voor noviteiten gebracht heeft. De grootste vonden we echter al vrij snel: de eenzitter wordt namelijk een tweezitter. Geen solistenfeestje meer, maar een knalfuif voor twee. Want knallen, dat doet 'ie als vanouds met de bulderende, nu zelfs 575 pk sterke 5.0 liter Supercharged-V8 in de motorsteunen. Misschien had Jaguar wel door dat het iets té egoïstisch is om dat puur voor jezelf te willen houden.

Special Vehicle Operations
Samen met de Range Rover Sport SVR opent de F-type Project 7 de deuren van Special Vehicle Operations (SVO), een actieve performance-tak van Jaguar Land Rover die zich puur gaat richten op speciale modellen als deze. Voor de gelegenheid heeft SVO dus groots uitgepakt en een F-Type op de schop genomen. En dat hield niet op bij het tunen van de motor. Ook de transmissie werd aangepakt om zo tot een 0-100 km/h-tijd van 3,9 seconden te komen: drie tiende sneller dan de Coupé R waar de Project 7 zijn techniek van ontleent.

Bimini
Louter het verbeteren van de prestatiecijfers is SVO niet genoeg en het zal na de eerste blik op de foto's geen verrassing meer zijn wat er nog meer aan de Project 7 versleuteld is. Het gehele dak is immers verwijderd, maar dit betekent niet dat je in de regen moet zitten. Er is namelijk een speciaal dak aanwezig dat SVO 'bimini' noemt. Het werkt als een soort targadak, is afneembaar en is in de bagageruimte op te bergen. SVO verkoos dit boven een conventionele cabrio-constructie en dat bespaart aardig wat gewicht. Het is namelijk een onderdeel van de 80 kilogram die bespaard is ten opzichte van een F-Type Roadster. Naast de targa-constructie heeft SVO veel gebruikgemaakt van koolstofvezel in onder andere de achterklep en spiegelkapbehuizingen, waardoor het totaalgewicht op 1.585 kilogram uitkomt.

250 keer
Vorig jaar waren de verwachtingen hooggespannen toen Jaguar zich uitsprak over het wel of niet in productie nemen van de F-Type Project 7. Toen werd menigeen nog teleurgesteld, maar nu laat SVO ons alsnog juichen: hij komt! In een oplage van 250 stuks om precies te zijn, die allen met de hand zullen worden gebouwd en elk een uniek plaquette tussen beide zetels krijgen. Ze zijn overigens in vijf verschillende kleurstellingen te bestellen: Ultra Blue, Caldera Red en British Racing Green met optionele stickers in wit en Ultimate Black en Glacier White met optionele stickers in het grijs. En nu maar duimen dat Nederland er meer dan een handvol krijgt toegewezen.

Gerelateerde artikelen

Visueel verlekkeren aan de Jaguar F-type SVR

Fotogalleries
Visueel verlekkeren aan de Jaguar F-type SVR
> Artikel lezen

Eerste kiekjes en details Jaguar F-type SVR

Autonieuws
Eerste kiekjes en details Jaguar F-type SVR
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

4-pitter dropt prijs Jaguar F-type met 27 mille(!)

Autonieuws
4-pitter dropt prijs Jaguar F-type met 27 mille(!)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.