Autonieuws

Volvo: 'Zeer sterke doch efficiënte D4 is pas het begin'

Volvo is begonnen met het innoveren van hun motorenspectrum en deed dat voortvarend met de V40. Het houdt daar echter niet bij op, want Volvo's kleinste wordt het uithangbord voor een geheel nieuwe motorenfamilie.

Met de V40 D4 trapten de Zweden hun vernieuwde, verrassend krachtige doch zeer zuinige motorenspectrum af. Volvo zegt dat het daar niet ophoudt. Er zit nog veel meer in het verschiet bij de autofabrikant, die nu nog vaak de gebruikte motoren inkoopt bij Ford, hun voormalige moedermerk. Een eigen, modulair motor-platform moet de basis van elke nieuwe Volvo-krachtbron gaan vormen.
Naast de al eventjes aangestipte D4 zullen de motoriseringen D2, D3 en D5 elk gebruik gaan maken van een compleet nieuw ontwikkelde dieselkrachtbron en ook het benzinepalet profiteert van Volvo's vernieuwingsdrang. Het getal '4' slaat ook hierin de klok, want het gaat om een viertal viercilinders.

Krachtig én zuinig
In gesprek met het Britse Autocar zegt Michael Fleiss, hoofd motorenontwikkeling bij Volvo, dat het nieuwe achttal viercilinders indrukwekkende vermogensafgiftes zal realiseren, terwijl de emissiewaarden beperkt blijven. Voor de benzinemotoren spreekt hij van vermogens variërend van 152 tot 304 pk. Aan de andere kant van het brandstofspectrum zullen de diesels volgens hem tussen de 121 en 233 pk leveren.
Ondanks deze hoge vermogens spreekt Fleiss van een beperkte uitstoot voor elke krachtbron, wat gezien de V40 D4 geen loze uitspraak is. Ee output van 190 pk en toch een uitstoot die in ons land 14% bijtelling garandeert is namelijk – voor een non-hybride – revolutionair. Daarnaast vindt Fleiss het een logische stap om ook driecilinders te gaan produceren, vermoedelijk anderhalf liter groot en voorzien van een turbo. Voorlopig is dat echter nog afwachten, maar dat Volvo op motorengebied flink aan de weg timmert, is een gegeven.

Gerelateerde artikelen

Zweeds leasekanon: Volvo V40 D4 (190 pk, 14%)

Autonieuws
14% bijtelling voor nieuwe Volvo V40 D4 Business
> Artikel lezen

Lagere prijs en 14% maakt Volvo V40 D2 weer interessant

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo V40 ontvangt nieuwe T2 benzine-instapper

Autonieuws
Volvo V40 ontvangt nieuwe T2 benzine-instapper
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.