Autonieuws

Extreme Audi S1 in World Rallycross Championship

Citroëns, Renaults, Fords en af en toe eens een verdwaalde Volvo of Saab, dat zijn veelal de deelnemende automerken in het FIA World Rallycross Championship. Een Audi aan de start van dit duw-en-trek-racefestijn-op-hoge-snelheid is een zeldzaamheid, zo niet nog nooit eerder voorgekomen. Tot volgend seizoen.

Niemand minder dan Mattias Ekström verschijnt met deze extreme Audi S1 en zijn eigen EKS rallycross-team aan de start van het World RX Championship 2014. Voor de Zweedse legende is het de zoveelste nieuwe uitdaging na zo’n beetje alles wat er in de racewereld te winnen valt minstens eenmaal op zijn naam te hebben geschreven. Toch zal de tweevoudige DTM-kampioen het zeker niet gemakkelijk krijgen tussen het overige deelnemersveld. Concurrenten als Tanner Foust, Petter Solberg en Jacques Villeneuve hebben hun sporen immers ook zeker verdiend en zijn bovendien meer ervaren in het rallycross-gebeuren.

Dubbel zo krachtig
Het World Rallycross Championship en World Rally Championship kennen feitelijk dezelfde afkorting, maar zijn qua discipline eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Het World RX speelt zich af op een afgebakende, relatief korte baan met een combinatie van hard en onverhard en de deelnemende coureurs starten allemaal tegelijk aan elke race. Bovendien zijn rallycross-auto’s veel krachtiger dan WRC-kanonnen. Zelfs twee keer zo sterk. Zo weet de Audi S1 EKS Concept van Matthias Ekström maar liefst 600 pk op te wekken. En geloof het of niet, dat enorme vermogen komt gewoon uit een tweeliter viercilinder. Nou ja, gewoon, het blok is enorm opgefokt met onder andere een gigantische turbo, een grotere intercooler en een compleet versterkt onder- en bovenblok.
Gezien het parcours van veel rallycrossbanen – waar inhalen erg lastig is – is het zaak snel uit de startblokken te komen en daartoe wordt een versnellingsbak met zeer korte ratio’s gemonteerd. Een hoge topsnelheid is niet belangrijk, want de volgende bocht doemt dan al in het zicht op. Op welke snelheid de S1 EKS Concept piekt krijgen we dan ook niet te weten, de acceleratie van 0 naar 100 km/h in een extreem snelle 1,9 seconde is veel relevanter. Ongekend!

Gerelateerde artikelen

Vuurwerk uit Ingolstadt: de Audi S1 (+prijzen)

Autonieuws
Vuurwerk uit Ingolstadt: de Audi S1 (+prijzen)
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Prijzen voor vernieuwde Audi A1 en S1 bekend

Autonieuws
Audi A1 prijzen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.