Autonieuws

Mercedes' slimme energiesysteem Intelligent Hybrid nader uitgelegd

Mercedes-Benz heeft een geavanceerd energiemanagementsysteem voor hybride-modellen ontwikkeld dat de weg vóór de auto ‘leest’ en die gegevens vervolgens benut. Het doel achter dit zogenoemde Intelligent Hybrid is het maximaal kunnen profiteren van de beschikbare teruggewonnen energie, alsook optimaal rijplezier dankzij het beter getimede ‘boost’-effect van de elektromotor.

Veel hybrideauto’s verspillen energie bij heuvelaf rijden, meent Mercedes. Volgens Das Haus is de hoog-voltage batterij van die auto’s op de verkeerde momenten vaak maximaal geladen, waardoor er geen extra capaciteit is om de vrijgekomen energie bij het heuvelaf rijden nog op te slaan. Na dit te hebben ondervonden, is Mercedes uit gaan pluizen hoe dit anders kan zodat opgeslagen energie beter benut kan worden. Dat is gelukt met Intelligent Hybrid, beweren de Duitsers.
Stilletjes zat Intelligent Hybrid al aan boord van de vorig jaar augustus gepresenteerde S 500 Plug-In Hybrid, maar liever doet Mercedes nu pas wat meer uit de doeken over dit systeem. Het feit dat de onlangs gelanceerde C-klasse er ook van profiteert heeft er ongetwijfeld mee te maken.

Op- en ontladen
Hoe het energiemanagementsysteem precies werkt? Nou, het systeem zorgt ervoor dat de hoog-voltage batterij altijd precies genoeg is opgeladen om te profiteren van alle mogelijkheden voor energieterugwinning die zich op de route voordoen. Dit betekent in de praktijk dat wanneer de batterij te vol is, de elektromotor automatisch de verbrandingsmotor ondersteunt om de batterij voldoende te ontladen. Op deze manier kan de verwachte terug te winnen energie maximaal opgeslagen worden. Dankzij die extra ‘boost’ door de elektromotor verbruikt de verbrandingsmotor op dat moment tegelijkertijd minder brandstof, met lagere emissies als direct resultaat.

Intiem met navigatie
Intelligent Hybrid maakt bovendien gebruikt van gegevens van het COMAND Online navigatiesysteem, om het energierecuperatie-potentieel van de te rijden route te berekenen. Zo worden die gegevens bijvoorbeeld omgezet in te verwachten informatie over het routeprofiel en de snelheidsbeperkingen, en dat over een afstand tot wel 7 kilometer vooruit. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt door de zogeheten Central Powertrain Controller (CPC), die vervolgens anticiperende maatregelen neemt. Het systeem verlaagt niet alleen de batterijlading door voorafgaand aan een afdaling een langere periode van geheel elektrisch rijden of een langere ‘boost’ door de elektromotor aan te houden, maar stuurt tevens het potentieel noodzakelijk bijladen van de batterij door de verbrandingsmotor aan. Dit om zo maximaal te profiteren van de meest gunstige laadstatus van de batterij. Additionele algoritmen nemen bovendien het huidige voertuiggewicht, het rijgedrag (inclusief de voertuigsnelheid en het remgedrag), het gewicht van mogelijke passagiers en de energieconsumptie van extra gebruikers mee in de berekeningen om het energierecuperatiepotentieel te voorspellen.
Wordt de navigatie niet gebruikt, dan is ‘Intelligent HYBRID’ alsnog actief. In dat geval berekent het systeem de waarschijnlijkheid dat de bestuurder een bocht gaat maken, gebaseerd op het type weg. Wanneer de hybrideauto bijvoorbeeld op de autosnelweg rijdt, gaat het systeem er voortdurend vanuit dat de auto de komende zeven kilometer waarschijnlijk zijn weg op de snelweg blijft vervolgen. Op het instrumentarium zijn deze stappen en het energieverloop van Intelligent Hybrid te volgen.

Ongunstig voor vlak Nederland
De brandstofbesparing dankzij Intelligent Hybrid is niet precies in cijfers uit te drukken. De hoeveelheid is afhankelijk van de topografie. Hoe groter het aantal bergen of heuvels, des te hoger de brandstofbesparing zal zijn. Daarom zal het effect duidelijker zijn in gebieden met hoogteverschillen dan in vlak landschap. Voor wie louter op de Nederlandse wegen rondtoert lijkt Intelligent Hybrid dus minder voordeel te bieden.

Gerelateerde artikelen

Mercedes maakt beginnetje met nieuwe S-klasse

Spyshots
> Artikel lezen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
> Artikel lezen

3L limousine: Mercedes S 500 Plug-in HYBRID

Autonieuws
3L limousine: Mercedes S 500 Plug-in HYBRID
> Artikel lezen

14% bijtelling voor Mercedes S 500 Plug-In Hybrid

Autonieuws
14% bijtelling voor Mercedes S 500 Plug-In Hybrid
> Artikel lezen

Mercedes Ditigal Light-koplamp projecteert nog net geen smileys

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes S560e: ook een limo kan zuinig zijn

Autonieuws
Mercedes S560e: ook een limo kan zuinig zijn
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.