Autonieuws

4-deurs Peugeot Exalt is smakelijk voorproefje 408 GT

Inmiddels dromen vele automerken van een vierdeurs-coupé, eigenlijk gewoon een stijlvolle sedan. Peugeot bijvoorbeeld, dat haar visie hierop uitbeeld met deze Exalt Concept, binnen afzienbare tijd waarschijnlijk in de showroom te bewonderen als 408 GT.

De Peugeot Exalt Concept is een voortborduursel op de al evenzo gelikte Onyx Concept. De positieve reacties op dat studiemodel waren immers volkomen terecht en daar heeft Peugeot vertrouwen uit getankt toen het met de Exalt bezig ging. Het grote verschil is echter dat de tweedeurs Onyx louter bedoeld was om Peugeot's toekomstige designrichting te tonen. Met de Exalt trekt Peugeot hetzelfde plan, maar creerde het meer dan een showauto alleen.

408 GT
Naar verluidt is de Exalt namelijk een serieus voorproefje van een luxe sedan dan wel vierdeurs-coupé. En dan doelen we natuurlijk op de 408 GT, de beoogde modelnaam waarmee Peugeot zijn entree wil maken op de markt van onder andere de Audi A5 Sportback en de BMW 4-serie Gran Coupé. Een relatief jonge, doch populaire markt waarin designers van autofabrikanten hun kunsten net wat meer de vrije loop mogen laten.
Met zijn 4,7 meter lange koets die tevens slechts 1,31 meter hoog is voldoet de Exalt zonder twijfel aan die beschrijving. Ter vergelijking en bevestiging van de beoogde markt die Peugeot wil betreden: de buitenmaten zijn vrijwel gelijk aan die van de Audi A5 Sportback.

Bijzondere materialen
Een blik op het exterieur en je ziet meteen de gelijkenissen met de Onyx Concept. ‘Naakt’ staal in een prachtige two-tone kleurstelling, zoals Peugeot dat bij elke recente conceptcar doet. Het rode achterwerk van de Exalt is in een efficiënte textielsoort uitgevoerd die Peugeot 'Shark Skin' noemt. Dit schijnt het gewicht en de aerodynamica ten goede te komen om zo tot een lager brandstofverbruik te komen. 
Wanneer de deuren openen zien we echter het ware kunstwerk. Een ebbenhouten dashboard, tuimelschakelaars, het videogame-achtige, in leder en 'chiné' uitgevoerde stuurwiel en een volledig digitaal instrumentarium. Ronduit oogstrelend. Stoelen omtrokken met leer en gevuld met een speciale wol moeten bovendien voor het nodige comfort zorgen. In de middenconsole doemen twee touchscreens op wanneer de auto gestart wordt. Het bovenste scherm dient ter besturing van de aanwezige systemen, zoals navigatie en multimedia, terwijl het onderste scherm constant toegang geeft tot de klimaatcontrole en wat Peugeot zelf het Pure Blue luchtzuiveringssysteem noemt. 

RCZ R
Ja, de pittigste Peugeot ooit deelt ook componenten met deze Exalt Concept. De 1.6 liter THP-benzinemotor met 270 pk ligt namelijk onder de motorkap. Gekoppeld aan een elektromotor die het gecombineerd vermogen naar 340 pk tilt, heeft Peugeot dus een bijzonder sterke versie van het Hybrid4-aandrijfsysteem neergezet. Als deze versie het productiestadium bereikt betekent dat een primeur voor het merk, aangezien Hybrid4 in productieauto’s enkel met dieselmotoren werkt. Of het zo ver komt is echter nog niet bekend.

De Peugeot Exalt Concept zal zijn werelddebuut beleven tijdens Auto China in Peking.

Gerelateerde artikelen

Peugeot's vierdeurs-coupé heet Exalt (Concept)

Autonieuws
Peugeot trekt het doek van vierdeurs-coupé: Exalt Concept
> Artikel lezen

Peugeot teast vierdeurs-coupé concept

Autonieuws
Peugeot teast vierdeurs-coupé concept
> Artikel lezen

Peugeot ziet Franse Mercedes CLA wel zitten

Autonieuws
Peugeot ziet eigen CLA wel zitten
> Artikel lezen

Peugeot neemt radicale Onyx mee naar Parijs

Autonieuws
Peugeot neemt radicale Onyx mee naar Parijs
> Artikel lezen

Peugeot Onyx voorzien van hybride-V8

Autonieuws
Peugeot Onyx voorzien van hybride-V8
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.